TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, bölgede master planlar hazırlanarak bu planlar içinde turistlerin her türlü ihtiyacına uygun aktivite ve diğer hususlara yer vererek doğru bir planlamayla turizmin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Hacısalihoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren ve meclis üyesi Şaban Bülbül, Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman ve uzmanlardan oluşan heyetle master plan dahilinde uygulamaya dönük eksiklikleri gidermek, yaz ve kış turizminde turistin kalış süresini artırma yöntemlerini incelemek üzere Avusturya ve İsviçre'ye turizm inceleme ziyareti düzenlediğini belirtti.

Avusturya'da Serfaus, Fiss, Ladis bölgesinde incelemeler yaptıklarını kaydeden Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

"Üç köyün birleşerek kurduğu bir turizm bölgesi. Küçük oteller, eğlence alanları, teleferik, otopark alanlarının bulunduğu bu bölge aslında bir kış turizmi alanı ama yapılan çalışmalarla turistler yazın da kış aylarında olduğu gibi bölgeye akın ediyor. Yılda 2,3 milyon turist çeken bu üç köyün yıllık turizm geliri 350 milyon avroyu buluyor. Aslında çok fazla bir yatırım yok ama gelenlerin özellikle de çocukların aktiviteleri için her detay çok ince şekilde düşünülüp uygulanmış. Ailece geliyorlar. Adrenalin için her aktiviteyi yapmışlar. Çocuklar için ayrı bölümler bulunuyor. Tüm aksamlar ahşaptan yapılmış. Demir ve plastik yok. Ana amaç insanların huzur içinde dinlenmesi, çeşitli aktivitelerle eğlenmesi. Geceleri de müzik ve dans gösterileri, tiyatrolar, eğlenceler düzenleniyor."

Hacısalihoğlu, bölgede turizmin 12 aya yayılarak turizm gelirlerini ve turist sayısını artırma hedefinde en önemli unsurlardan birinin planlama olduğuna dikkati çekerek, "Alternatif turizm türlerinin yaygınlaştırılması konusunda bölgemizde önemli bir potansiyel var ancak altyapı, tesis ve aktivite çeşidi gibi yönlerden sorunlar bulunuyor. Master planlar hazırlanarak bu planlar içinde turistlerin her türlü ihtiyacına uygun aktivite ve diğer hususlara yer vererek doğru bir planlamayla turizm geliştirilmelidir. Tonya'da master plan tamamlandı. Akçaabat'ta da master plan hazırlanıyor." ifadesini kullandı.

Hacısalihoğlu, Avusturya'ya yaptıkları inceleme ziyaretinin, kaynakların atıl kapasite oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini sağlamak, master planların nasıl hayata geçirildiğini gözlemlemek konusunda faydalı olduğunu vurguladı.

Bölgede önem verilmesi gereken alternatif turizm türlerinden birinin de kış turizmi olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, bölgede Artvin Atabarı Kayak Merkezi, Zigana Dağı Turizm Merkezi, Ordu Çambaşı Yaylası Kış Sporları Merkezi'nin aktif, Kaçkar Dağları Kış Turizmi Merkezi'nin ihale aşamasında olduğunu kaydetti.

Hacısalihoğlu, bunun yanında Çakırgöl Kış Sporları Turizm Merkezi, Ovit-Uzungöl Kış Sporları Turizm Merkezi, Ayder Kış Sporları Turizm Merkezi gibi birçok merkezde de planlamalar söz konusu olduğunu belirtti.

- "Doğu Karadeniz'de kış turizmi ciddi bir potansiyel"

Uzungöl Kış Turizmi master planının hazırlandığını anımsatan Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz'de kış turizminin ciddi bir potansiyel olduğunu, bunu harekete geçirmek üzere Uzungöl için yapılan master planının büyük bir yatırımcı kitlesi tarafından takip edildiğini aktardı.

Hacısalihoğlu, bu kapsamdaki altyapı yatırımlarının bölgeyle neredeyse aynı coğrafyaya sahip Avusturya ve İsviçre modelleri incelenerek yapılmasının önemli olduğuna dikkati çekerek, "Yerli ve yabancı yatırımcılar da altyapı yatırımlarının tamamlanmasının ardından üstyapılara başlamaya hazır olduğunu beyan etmektedir. Bu tür projelerle yaz aylarındaki doluluk oranlarını kış aylarında da yakalamayı, turist sayımızı ve gelirimizi artırmayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Hacısalihoğlu, ayrıca bölgede yapılması düşünülen teleferik çalışmalarıyla ilgili teleferik üreticisi Doppelmayr firmasını ziyaret ettiklerini de kaydetti.