TRABZON (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Vakıflar Trabzon Bölge Müdürlüğünün hizmet alanındaki Trabzon, Giresun, Rize ve Artvin'de bulunan vakıf eserlerinden eski eser vasfı taşıyan 10 caminin onarım ve restorasyonu için yaklaşık 6 milyon lira harcanacak.

Vakıflar Trabzon Bölge Müdür Vekili İsmet Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi Trabzon'da bulunan Vakıflar Bölge Müdürlüğünün Trabzon, Rize, Giresun, Artvin ve Gümüşhane'yi kapsayan geniş ve engebeli arazi yapısında 20 personelle hizmet verdiğini söyledi.

Bölge Müdürlüğü hizmet alanı içindeki Artvin'de 359, Giresun'da 277, Gümüşhane'de 48, Rize'de 93, Trabzon'da 368 akar ve hayrat olarak taşınmaz bin 145 emlak bulunduğunu belirten Çalık, bölge müdürlüğünün yılın ilk 6 aylık dönemindeki gelirinin yaklaşık 2,3 milyon lira olduğunu vurguladı.

Çalık, bölgede toplam 147 vakfın hizmet verdiğine dikkati çekerek, merkezi başka illerde olan 117 vakfın da bölgede şubeler aracılığıyla faaliyetlerine devam ettiğini aktardı.

Müdürlüğün 2016 yılı faaliyetleri kapsamında eski eser onarım çalışmalarının sürdüğünü anlatan Çalık, bu kapsamda Trabzon'un Akçaabat ilçesindeki Orta Mahalle Camisi, Ortahisar ilçesindeki Konaklar Camisi, Çaykara ilçesindeki Taşören Mahallesi Camisi, Giresun'un Keşap ilçesindeki Uğurca Camisi ile Giresun'daki Çınarlar Camisi'nin onarım işlerinin tamamlandığını kaydetti.

Çalık, bu camilerin onarımı için yaklaşık 2 milyon 483 bin lira harcandığını belirterek, "Artvin'deki Çarşı Camisi, Artvin'in Arhavi ilçesindeki Ulukent Köyü Camisi, Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Büyük Fatih Camisi ile Tekke Camisi ve Rize'nin Çayeli ilçesindeki Hacıbaşı Camisi'nde ise onarım işleri devam ediyor. Bu camilerin onarım işinin maliyeti ise yaklaşık 3 milyon 493 bin lira. Bu yıl onarımını tamamladığımız ve onarımı devam eden eski eser tescili taşıyan 10 camimiz için yaklaşık 6 milyon lira harcama gerçekleştirmeyi planlıyoruz." dedi.

- "8 caminin onarımı için proje temin işleri devam ediyor"

Eski eser onarımı kapsamında yıl içinde 8 caminin daha onarımının gerçekleştirilmesinin planlandığını dile getiren Çalık, bu camilerin Trabzon'un Araklı ilçesindeki Turnalı Camisi, Trabzon'un Sürmene ilçesindeki Karacakaya Camisi, Giresun'daki Kale Camisi, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesindeki Behramşah Camisi, Giresun'un Yağlıdere ilçesindeki Hacı Abdullah Halife Camisi ile Artvin'deki Çayağzı Camisi, Artvin'in Borçka ilçesindeki Camili Köyü Camisi ile Rize'deki İslampaşa Camisi olduğunu ifade etti.

Çalık, eski eser niteliğindeki 8 caminin onarımı için ise proje temin işlerinin devam ettiğini paylaşarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Ayasofya Camisi ile Gülbahar Hatun Camisi, Sürmene ilçesindeki Çamlıca Mahallesi Camisi, Çaykara ilçesindeki Flak Mahallesi Camisi, Dernekpazarı ilçesindeki Kondu Güney Mahallesi Camisi ile Giresun'daki Nizamiye Soğuksu Camisi, Artvin'in Şavşat ilçesindeki Aşağıkoyunlu Köyü Camisi ile Çağlayan Köyü Camisi için proje temin işlemleri sürüyor. Bu 8 proje için ise 456 bin lira civarında bütçe ayrıldı."

Vakıflar Genel Müdürlüğünün kendi gelirlerinden harcama yapan bir kurum olduğuna dikkati çeken Çalık, "Biz ecdattan kalan mülklerin değerlendirilmesi sonucunda oluşturulan paraların hayır işlerinde ya da onarımlarda kullanıldığı bir bütçeye sahibiz. Bu nedenle gelir kaynaklarımızı artırmanın da peşindeyiz." diye konuştu.