Çin Halk Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup Doğu Türkistanlı, ülkenin doğusunda yaşanan olayları protesto etti.
Bayramın birinci günü Çin’in doğusundaki Yarkent bölgesinde başörtülü kadınlara yapılan saldırı sonrası büyüyen protestolara ateşle karşılık veren Çin güçleri çok sayıda insanı öldürürken, bölgeyle iletişim tamamen kesilmişti.
İstanbul’daki Doğu Türkistanlılar Derneği’ne üye yaklaşık 300 kişilik grup, bugün saat 13.00 sıralarında sloganlar atarak Çin Konsolosluğu önünde bir araya geldi. Yaşanan olayları protesto eden grup, konsolosluk önünde Çin ve İsrail bayrakları yakarak tepki gösterdi. Aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı eylemciler, sık sık “Türkiye uyuma kardeşine sahip çık” sloganları atarken, protesto eylemine büyük bir Doğu Türkistan bayrağı açıldı. Eylem sırasında Dünya Uygur Türkleri Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk’in yaptığı basın açıklamasının ardından konsolosluk önündeki polis bariyerlerini aşmaya çalışan göstericilerle Çevik Kuvvet timleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Konsolosluk binasına yumurta ve domates fırlatan eylemciler, Çin yönetimine tepkilerini dile getirirken, göstericiler arasındaki çocukların ellerinde taşıdıkları oyuncak silahlar dikkat çekti.
Ramazan Bayramı’nın birinci günü Yarkent bölgesinde başörtülü kadınlara yapılan saldırı sonrası büyüyen protestolara ateşle karşılık veren Çin güçleri, çok sayıda insanı öldürmüştü.
(İHA)