GİRESUN (AA) - Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) bünyesinde 9 üniversitenin katılımıyla "DOKAP Doğu Karadeniz Bölgesi Üniversiteler Birliği" kuruldu.

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Giresun Üniversitesi eski rektörlük binasında düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, uzun zamandır kurmayı hedefledikleri DOKAP Doğu Karadeniz Bölgesi Üniversiteler Birliğini hayata geçirmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yüce, "Birlik ile DOKAP Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal hizmet gibi alanlarda akademik ve idari iş birlikleri yapmayı, üniversite-sanayi etkileşimini, üniversite-şehir bütünleşmesini ileri düzeye taşımayı ve ülkemizin gelecek vizyonu ile kalkınma çabalarına katkı sağlamayı amaçlamaktayız." dedi.

Yüce, Birliğin kurucu dönem başkanlığını Karadeniz Teknik Üniversitesinin üstleneceğini, dönem başkanlıkların bir yıl süreli olacağını, her yıl 1 Ocak itibarıyla birliğe üye üniversitelerin kuruluş sırasına göre değişeceğini aktardı.

DOKAP Doğu Karadeniz Bölgesi Üniversiteler Birliğinin kurulmasıyla önemli kazanımlar elde edileceğine işaret eden Yüce, birlik marifetiyle süreli yayınların oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

Yüce, süreli yayının, DOKAP Bölgesel Kalkınma Dergisi Bölgesel Kalkınma Bilim Kurulları ve üniversite öğretim üyelerinden oluşacak hakem heyeti ile yılda iki sayı olarak yayımlanması, bölgeyle ilgili özgün araştırmalar ve derlemeler ile bölgenin kalkınmasına yardımcı olacak modeller üzerine araştırmaları içermesinin planlandığını belirtti.

Yüce, "Çalışmalar salt akademik değil, DOKAP bölgesini ilgilendiren ve ilgilendirmesi muhtemel akademi dışı alanları da kapsayacak, eğitim ve istihdam, enerji ve doğal kaynaklar, tarım-orman ve kırsal kalkınma, haberleşme ve bilişim, kültür, sanat, turizm, sağlık, sanayi, spor, ulaştırma ve lojistik, siyaset ve sosyal bilimler gibi konulara da odaklanacaktır." diye konuştu.

Birliğin, DOKAP bölgesi değerleri ve sorunlar, bölgenin kalkınmasında sektörel öncelikler, 2023 vizyonu, sivil toplum ve sosyal yapı, yerel dayanışma kültürü, üniversite-sanayi iş birliği, küreselleşme ile bölgesel kalkınma gibi temel meselelerin tartışılması ve çözüm üretilmesi için zemin oluşturacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından üniversite rektörleri, .birliğin kuruluş sözleşmesini imzaladı.

Törene, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kuran, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ve Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman katıldı.