DORTMUND (AA) - Dortmund'da düzenlenen "Her Yönüyle Trabzon Günleri" kapsamında yerel basın gözüyle Trabzon ve Trabzonspor paneli düzenlendi.

Westfalenhallen'de düzenlenen panele Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgut Özdemir, Günebakış Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Öztürk, Taka Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Turgut, gazeteci yazarlar Ergun Ata, Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu ile Cevat kol ve vatandaşlar katıldı.

Panelin yöneticiliğini yapan Özdemir, başta internet medyası olmak üzere bölgesel ve yerel gazetelerin önemli tirajlara sahip olduğunu belirterek, "Özellikle internet medyasında taze haberler dünyanın her yerine ulaştırılıyor. Gurbette yaşayan insanlarımızın da kendi çalışmalarıyla ilgili bir düşünceleri olduğunda Trabzon Gazeteciler Cemiyeti olarak yardıma her zaman hazırız" diye konuştu.

Trabzon gündeminin Dortmund'da görüşülmesinden dolayı mutlu olduklarını anlatan Özdemir, "Trabzon’un sorunlarını basın ve medya olarak görüşmek için bir araya geldik. Herkes neler yaptığını ve düşüncelerini aktaracak. Son olarak da Trabzonspor'u masaya yatıracağız. Gurbetçilerimiz de bizlere eksikliklerimizi ve isteklerini iletebilecekler" dedi.

Günebakış Gazetesi İmtiyaz Sahibi Öztürk, panelin açılışında yaptığı konuşmada, kentin gelişmesi için önceliğinin turizmden geçtiğine işaret etti.

Öztürk, bu kapsamda hazırladıkları ve önemsedikleri bir projeyi de yetkililere verdiklerini kaydederek, " Özellikle bizim için turizmin merkezden kırsala yayılması çok önemli. Bunu proje haline getirerek ilgili yerelere sunduk. Trabzon’un 500 köyü var ve çoğu göç nedeniyle boşaldı. Turistleri bu kapsamda köylere ve kırsala taşımalıyız. Bugün İstanbul yada Ankara’da bulunan Trabzonlular baba evlerini devletin vereceği hibe kredilerle onarıp bir pansiyon şeklinde turizmin hizmetine sokabilirler" ifadelerini kullandı.

Trabzon için yapılan dönüşüm projelerini önemsediklerini anlatan Taka Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgut ise dönüşümlerin kentin geleceğinin önünü açtığını vurguladı.

Turgut, kentin önceliği konumunda bulunan bazı projelerin hayati önem taşıdığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yatırım adası, güney çevre yolu ve demir yolu Trabzon’un en önemli projeleri. Trabzon önümüzdeki 5 yıl süresince siyasi ve ekonomik gücünü birleştirebilirse çok önemli şeyler yapabilir. Batılı turistlerin yanı sıra Arap turizmi esnafı ayakta tutan etken. Bununla ilgili olarak da yerel yöneticilerin yaptığı güzel çalışmalar var. 2016 yılında bu kapsamda Trabzon'a 700 uçak seferi gerçekleştirilecek."

Gazeteci yazar Mollamehmetoğlu da Trabzon'un tarihten gelen jeopolitik yapısının önemine değinerek, "Bu sizin kendi iradeniz dışında birçok olayla karşı karşıya gelmenizi sağlar. Trabzon aslında buna sahip. Giderek önümüzdeki dönemde küresel mücadelenin Türkiye’nin kuzeyine doğru yöneldiğini göreceğiz. Bunun işaretlerini de son yıllarda yaşanan olaylar ile gördük. Avrasya'da kaynaklar ön plana çıkıyor ve bunu kontrol edebilmek için büyük bir mücadele var" diye konuştu.

-Trabzonspor

Gazeteci yazar Cevat Kol da Türkiye'de futbol için bir adaletsizlik olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

"Adalet için bir terazi yok ve güçlüden yana işliyor. Herkes kendine göre hak arıyor. Trabzon hakları yendiği için Salih Dursun’un çıkışını bile kabul ediyoruz. Salih Dursun ve Aykut'a 3 maç ceza verilmiş. Oysa bunun cezası 4 ile 10 maç. Sırf Trabzon’un gönlünü almak için bu cezayı veriyorlar. 2010 ve 2011’de Trabzonspor şampiyon olduğunda adaletsiz sistem haklarını aldı götürdü. Bu olay yurt dışında yok. Dışarı çıktığınızda herkesin hakkı aynı."

Ergun Ata ise Trabzonspor'un şike davası sürecinde güç kaybı yaşadığına işaret ederek, "Dünyanın neresine bakarsanız bakın bana bir takım gösterin ki 500 milyon liraya küme düşmeme mücadelesi veren bir kadro kursun. Hangi ülkede vardır ki kendi desteklediği oluşumuna katkı verdiği bir futbol federasyonundan şikayet etsin. 2011’den beri şike davasının peşine takıldık gidiyoruz. Şike davasının Trabzonspor’u mağdur ettiği kadar da bu davanın peşine harcadığımız emekle Trabzonspor'a ihanet ettik. Kulüp bunun gölgesinde son 4 yılını geçirdi ve şimdide bir kırmızı kart olayı yakaladık, bununla da uzun bir sure gideceğiz herhalde" değerlendirmesinde bulundu.