SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Türkiye'de şehirlerin 2023 vizyonunun ortaya çıkarılması ve çevre, kadın, sanat, çocuk dostu ile erişebilir şehirler oluşturulması için çalışma başlatıldı.

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığı olarak kentlerin daha yaşanabilir olması için 5 farklı temada çalışma yaptıklarını söyledi.

Çalışmayla konunun uzmanlarını, bürokrasinin temsilcilerini, sivil toplum örgütlerini, üniversiteleri aynı masada topladıklarını belirten Karaaslan, şunları belirtti:

"Onlarla birlikte geleceğin şehircilik vizyonunu oluşturacak çalışmayı yapıyoruz. Bu anlamda çevre dostu şehirler, kadın dostu şehirler, erişebilir şehirler, sanat dostu şehirler ve çocuk dostu şehirler noktasında önemli konulara imza attık. Türkiye'de hakikaten bu anlamda yapılan çalışmaları çok önemsiyoruz. Biz artık bir yapıyı yaptığımızda sadece oranın ne kadar başarılı olduğuna değil, ne kadar çocuk dostu, çevre ile doğayla dost uygulamalara sahip olduğuna, enerji tasarrufundan, şehir silüetine ne kattığına bakacağız. Yelpazenin bütün katmanlarını değerlendirmek suretiyle yeni bakış açısına sahip olmak gerektiğine inanıyoruz. O yüzden bu çalışmalarımız önemli bir zemin oluşturacak. Bunun üzerine bütün şehirlerin 2023 projesini hayata geçireceğiz."

- "Şehirlerin röntgenini çekecek"

Türkiye ile birlikte her şehrin de kendi 2023 vizyonunun olması gerektiğine işaret eden Karaaslan, "Bu çalışma aslında şehirlerin bir anlamda röntgenini çekecek. Bu çalışmayı merkezde yani Ankara'da yapmayacağız. Tüm şehirlerde toplantı yaparak ilgili kurum ve sivil toplum örgütleriyle birlikte hayata geçireceğiz. Yani ortak akıl çalışmaları sayesinde şehirlerin estetik çalışmasını yapacağız. Ayrıca halkımıza soracağız, şehirlerle ilgili beklentilerini ve mevcut durumunu, dolayısıyla 2023 vizyonunu oluşturacak çok önemli bir çalışma olacak." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin hızlı bir değişime imza attığını dile getiren Karaaslan, eskiden sorun teşkil eden konuların artık bulunmadığını dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bugün çöp dağları yok şehirlerimizde, çarpık yapılaşma yok, hava ve su kirliliğinden artık bahsetmiyoruz. Bunlardan kurtulmak şehircilik açısından çok önemli. Ama şimdi yeni bir şeyler söylemek zamanı, dolayısıyla biz daha kaliteli yaşam çevrelerinde, daha sağlıklı çevrelerde, açık ve yeşil alan kullanımının artış olduğu şehirlerle geleceğe hızla yürüyoruz. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yaptığı çok önemli çalışmalar var. Bunun dışında halkımızda bu işlerin kabul görmesi, halkta bu sorumluluğun hissedilmesi bana göre işin en önemli tarafıdır."