Dropshipping nedir sorusu hala tam olarak anlaşılabilmiş değil. Drop shipping terimini bilgisayar teknolojilerindeki bir kavrama benzeterek şöyle ifade edebiliriz: Sürükle bırak e-ticaret. Bilgisayarda sürükle bırak yapmak istediğiniz dosya başka klasörlerin üzerinden geçse de hedef klasöre bırakmadığınız sürece diğer klasörlere taşınmaz veya kopyalanmaz. Drop shipping’de de siz Türkiye’den bir girişimci olsanız bile satılan malların hiçbiri Türkiye’ye uğramaz. Ancak ürünlerin satışından elde edile gelir anlaştığınız tedarikçilerinizin ürün başına biçtikleri fiyatlar kesildikten ve gerekli ödeme işlemleri için aldığınız hizmetlerin komisyonları düşüldükten sonra olduğu gibi hesabınıza aktarılır. Yazımızın bundan sonraki kısmı girişimcinin şahsi çıkarlarını ilgilendiren ekonomik gelirden ziyade  ülke ekonomilerini ilgilendiren girişimcilerin toplamda kazandığı gelir üzerine olacak.

Tarih sahnesinde endüstri devrimleri mevcuttur. Endüstri 2.0’ın merkezi Amerika’da Detroit olmuştur. Ancak daha sonrasında Detroit’deki endüstri girişimleri yenilikler karşısında direnç gösterememiş ve bugünkü kötü ekonomik durum meydana gelmiştri. Bugün Amerika’nın teknoloji ile öne çıkmış eyaletleri, Çin ve Hindistan son hız endüstri devrimlerine devam etmekte ve  üretim standartlarını Endüstri 4.0 ışığında gerçekleşen güncellemelere uyumlu hale getirmektedir. Bir önceki cümlede ifade ettiğimiz dev ekonomiler gerek insan güçleri gerek ham madde pazarlarına hakimiyetleri sayesinde inanılmaz rakamlarda üretim ortaya koymaktadırlar. Üstelik bu üretim otomotivden elektroniğe, süs eşyasından beyaz eşyaya kadar neredeyse tüm insan ihtiyaçlarını kapsamaktadır. Endüstri Dünyasında durumlar böyleyken gelişmekte olan ekonomiler bu devlere karşı alternatif ticari faaliyetler yürütmek durumundadır. Bu tarz alternatiflerin arasında temiz enerji ve geri dönüşüm sayılabilir.

Drop shipping yöntem olarak, gelişmekte olan ülkeler için alternatif ve değerli bir ekonomik gelir kalemidir. Olayları daha iyi analiz etmek için kabaca işlem basamakları bir sıralayalım.

  1. Ürün, Çin’de üretilir.
  2. Türkiye’deki girişimci pazarlayacağı ürünü tespit eder.
  3. Bu ürünü kendi belirlediği online kanallarda satışa sunar.
  4. İhtiyaç duyarsa genelde Amerika veya Avrupa merkezli sosyal medya platformlarında reklam yapar.
  5. Hedef kitlesi ürünü satın alır. (Genelde Amerika, Kanada, Avrupa)
  6. Tedarikçi (Çinli üretici) ürüne biçtiği ödemeyi alır.
  7. Ödeme kabul etmenizi sağlayan şirket (Banka veya özel firmalar örn: stripe) komisyon keser.
  8. Reklam verdiğiniz platform ödeme alır.
  9. Satıştan gelen kar hesabınıza yatar.

Hepimizin bildiği gibi bir e-ticaret sitesi kurmak otomatik olarak satış yapmanızı sağlamaz. Satış yapmak için ürünlerinizi pazarlamanız gerekir. Avrupa, Amerika veya Kanada gibi pazarları hedeflediğiniz için de reklamları bu toplumların ağırlıklı kullandığı sosyal medya platformları aracılığıyla yapmanız icap eder. Dropshipping ve ekonomi ilişkisi burada devreye girer. Hizmet ve ürün tedarikçisi yabancı firmalara Dropshipping aracılığıyla para akışı olur. Lakin bu para akışı zaten normal ithalat sektörlerinde drop shipping işlemine kıyasla çok daha fazla olmaktadır. Hatta ithalat ile dışarıya çıkan paranın yanında drop shipping işlemi nedeniyle dışarıya çıkan para devede kulak kalır desek abartmış olmayız.

Ülkede üretilmeyen bir ürünü depolamadan, nakliyat parası ödemeden bu tarz masraflı işlere kalkışmadan yine ülke dışında satmak ve elde edilen gelirin ülkeye dönmesi ciddiye alınması gereken bir gelir kalemidir.

Dropshipping ve ekonomi kavramlarını bir arada düşünürsek dropshipping, ülke ekonomise katkı sağlayan ciddi bir ticaret modelidir. Büyük bir ithalatçı ülkenin insanlarını talep ettikleri ürünle buluşturmak ve satıştan elde edilen gelirin yurt içinde kullanılması ekonomik açıdan iyi bir katma değerdir.