DÜZCE (AA) - Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi'nde 5 pilot yükseköğretim kurumu arasında yer alan Düzce Üniversitesince (DÜ) sağlık ve çevre alanlarında ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında kozmetik ürünler ve gıda takviyeleri üretimine başlandı.

Sağlık alanında geleneksel ve tamamlayıcı tıp çalışmaları ile Ar-Ge, üretim, eğitim ve uygulama faaliyetlerini yürüten DÜ tarafından, bu alanda sağlık turizmi, bitkisel ve doğal sağlık ürünleri üretimi, çevre konusundaysa tarımsal atıkların endüstriye geri kazanımı çalışmalarıyla ihtisaslaşmak suretiyle bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamanın temel hedef olarak görüldüğü bildirildi.

DÜ Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Göksu, Düzce'de yetiştirilmesi mümkün birçok bitkinin kozmetik sektöründe kullanılmasını hedeflediklerini belirterek, Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğünün yürütücülüğündeki çalışmalar neticesinde, Düzce'de yetiştirilmesi mümkün olan pek çok bitkinin kurutulması suretiyle çay olarak tüketilebileceğinin, gerek kurutulmadan önce, gerekse kurutulduktan sonra bitki yağlarının çıkarılmasıyla da bu bitkilerin kozmetik sektöründe kullanılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Üretimine başladıkları bitkisel çay, aromatik yağ ve bitkisel kremlerin insan sağlığına faydalarını vurgulayan Göksu, "Bitki içeriğine bağlı olarak, çay olarak tüketilmesi düşünülen bazı bitki veya karışımlar, vücuttaki toksinlerin ve ödemlerin atılmasını sağlayarak vücudu rahatlatmakta, vücudun direncini arttırmakta ve yağ eritici etkilerinden dolayı düzenli tüketildiğinde kilo vermemizde de etkili olmaktadır. Ayrıca bazı bitki yağlarının veya karışımlarının kozmetikte özellikle de kremlerde kullanılması neticesinde, cildin nemlendirilmesi ve ciltteki gözeneklerden toksinlerin atılmasıyla cildin taze kalması da mümkündür." ifadelerini kullandı.