TRABZON (AA) - Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, sahipli sahipsiz tüm hayvanların kayıt altına alınması, aşılamalarının, kulak küpelerinin veya çip uygulamalarının yapılması gerektiğini ifade etti.

Yazıcı, "4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, çıkarılan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılacak çalışmalarla hayvanların, iyi ve uygun muamele edilerek rahat yaşamalarının iyi şekilde korunmalarını ve bu konuyla ilgili var olan sorunların çözülebileceğini belirtti.

Bunun için bir yol haritası çizilmesi gerektiğini kaydeden Yazıcı, "Kurban Bayramı'nda istenmeyen manzaralar görmek istemiyorsak, sokaklarımızın başıboş hayvan cenneti olmasının önüne geçmek istiyorsak, hayvanların öldürülmesini istemiyorsak, insanlarımızın bulaşıcı hayvan hastalıkları riskinden kurtulmasını istiyorsak kanunların uygulanıp denetimlerin yapılması, radikal adımların bir an önce atılması gerekmektedir" ifadesini kullandı.

Yazıcı, sahipli hayvanların sokak popülasyonunu artırdığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Karne hediyesi olarak alınan kedi köpek gibi ev hayvanları okulların açılmasıyla sokaklara terk edilmekte, doğum sonrası erkek yavruları sahiplenilirken dişileri bölgelere bırakılmaktadır. Bu da sokaktaki kontrolsüzlüğe ve kontrolsüz üremeye inanılmaz katkı sağlamaktadır. Sahipli sahipsiz tüm hayvanların kayıt altına alınması, aşılamalarının yapılması, kulak küpelerinin veya çip uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırma işlemlerinin tamamlanmasından sonra ya doğal ortamında bırakılması ya da imkanlar dahilinde yapılacak barınaklarda barınmalarının sağlanması bölgemizde uygulanabilir çözümlerdendir."

Kedi, köpek, kanatlı ve egzotik hayvan satışlarının kontrolsüz yapıldığı, bunlarla da mücadele etmek gerektiğini belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

"Mahalli Hayvanları Koruma Kurulu toplantılarında alınan kararların bir türlü hayata geçirilememiş olması ciddi bir zaman kaybının yanında kurulda görüşülen ve çok önemli olan sorunların önemsizmiş gibi görülmesine neden olduğunu da üzülerek ifade etmek durumundayız. Sonuç olarak bu konuda sorunlarını halletmiş ülkelerdeki örnek çalışmalar da incelenip çok yönlü değerlendirme yapıldıktan sonra bölgemize uyumlu eylem planları hazırlanmalı ve uygulamaya konulmalı, aile, okul, televizyon, radyo, gazete, çiftçi eğitimleri ve camiler yoluyla da eğitime ağırlık verilip toplum bilinci oluşturulmalıdır. Tüm bu sorunların halledildiği gün, insanların güvende olduğu, hayvanları korumanın ve hayvan haklarından bahsetmenin mümkün olacağı gün olacaktır."