TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, dünyada yılda 1,4 milyon insanın hepatit virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiğini bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini korumakta olan hepatite dikkat çekmek amacıyla 28 Temmuz'da kutlanacak, "Dünya Hepatit Günü"nün bu yıl ki temasının Dünya Sağlık Örgütü tarafından, "hepatiti bilin, şimdi harekete geçin" olarak belirlendiğini ifade etti.

Hepatitin, en basit anlamıyla karaciğerin iltihabı olduğunu ve pek çok nedene bağlı oluşabildiğini vurgulayan Hamzaoğlu, bu nedenlerin başında viral enfeksiyonların geldiğine dikkati çekti.

Hamzaoğlu, viral hepatitlere sebep olan A, B, C, D ve E gibi farklı hepatit virüs tiplerinin bulunduğuna işaret ederek, bunlardan hepatit B, C ve D'nin kronik karaciğer hastalıklarına yol açtığını bildirdi.

Dünyada yılda 1,4 milyon insanın bu virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiğini vurgulayan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Hepatit B aşısı güvenli ve etkilidir. Ülkemizde, Hepatit B aşısı bebeklere ilk doz doğumda olmak üzere 1 ve 6 aylıkken, risk grubunda olan kişilere de 0, 1 ve 6 ay şeklinde 3 doz ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarımızda uygulanmaktadır. Hepatit C virüsüne karşı aşı henüz bulunmamaktadır ancak tedavisi mevcuttur. Aşı dışında bulaş yoluna ilişkin korunma önlemleri ön plandadır."

Hepatite yakalanmamak için aşı takvimi doğrultusunda aşıların yaptırılması gerektiğinin altını çizen Hamzaoğlu, hepatit tanısı alan kişilerin mutlaka tedavi olmaları ve sağlıklı yaşam yöntemlerini uygulamalarının, kendileri ve çevrelerindekilerin sağlığı açısından çok önemli olduğunu kaydetti.