AMASYA (AA) - Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol, "5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı.

Özyol, mesajında, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80. yıl dönümünü büyük bir gururla karşıladıklarını belirtti.

Özyol, 5 Aralık 1934'te Türk kadınına anayasal hak olarak seçme ve seçilme hakkının verildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı veren yasanın kabulü ile bu tarih Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Seçme ve seçilme hakkının tanınması ile kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerini ve mücadelesinin devamı olarak, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Cumhuriyet, toplumu çağdaş dünyanın evrensel değerleriyle buluşturmuş, uzun yıllar boyunca görmezden gelinen kadınlarımız, ekonomik, siyasal ve sosyal haklarına kavuşmuştur. Yaşamın her alanında yok sayılan kadın, Cumhuriyetin ilanıyla önemli siyasi ve sosyal haklar elde etmiş ,toplumsal alanda varlığını ortaya koymuştur. Atatürk tarafından bir çok batı ülkesinden önce Türk kadınına tanınan bu haklar, Ata'nın kadının toplumdaki yerine verdiği önemin somut göstergesidir. Fakat hala kız çocukları okula gönderilmeyerek erken yaşta evlendiriliyor, iş güç sahibi olamıyor, çalışmasına izin verilmeyen kadın eve hapsediliyor. Her yıl onlarca kadın namus cinayetine kurban ediliyor."