BARTIN (AA) - Bartın Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Demir, "Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının yüzde 80'inden sorumludur" dedi.

Demir, "Dünya Kalp Günü" dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, dünya genelinde kalp ve damar hastalıklarının bir numaralı ölüm sebebi olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012’de dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’sinin kalp ve damar hastalıkları sonucu olduğunu ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"Kadınlarda risk düzeyi erken yaşlarda daha düşük iken, yaşın ilerlemesiyle risk artmakta, hastalıktan kadınlar ve erkeklerde eşit olarak etkilenmektedir. Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir. Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının yüzde 80’inden sorumludur. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir. Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için sağlıklı beslenmeli, düzenli fiziksel aktivite yapılmalı, tütün ve tütün ürünleri ile alkolden uzak durulmalıdır."