GİRESUN (AA) - Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğü, KOAH hastalığında erken tanının, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azalttığını bildirdi. 

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, 19 Kasım'ın "Dünya KOAH Günü" olarak kutlandığı belirtildi. 

Açıklamada, KOAH'ın, ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğu ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer aldığı belirtilerek, "Tütün ve tütün ürünleri kullanmak, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman ile odun, tezek, kömür benzeri yakıtlardan çıkan dumana maruz kalmak akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak, akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olur. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir. Dünya Sağlık Örgütü, 2030 yılında KOAH’ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngörmektedir. Ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada olan KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20’dir" denildi.

"40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve meslek icabı tozlu ortamlarda bulunan kişilerde uzun süren öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testi yatırmaları gerekmektedir" denilen açıklamada, "Eğer KOAH’tan uzak durmak istiyorsak sigarayı hayatımızdan çıkarmalıyız. Bununla birlikte kış aylarında oluşan karbonmonoksit gazlarından kendimizi korumalıyız. Size en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak tedavinizi başlatabilirsiniz. KOAH’ı hayatınızdan uzak tutmak sizin elinizde" ifadesinde bulundu.