Bursa’nın 700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık, Doha’da yapılan UNESCO 38. Dünya Mirası Komitesi toplantısında dünya mirası listesine kabul edildi.
Katar’ın başkenti Doha’da yapılan 38. Dünya Mirası Komitesi toplantısında, Cumalıkızık’ın dünya mirası listesine girmesi kararlaştırıldı. Osmanlı’nın erken dönemlerinden bugüne ulaşan en güzel kırsal kesim sivil mimari örneklerinden biri olan Cumalıkızık, 1300’lü yıllarda bir vakıf köyü olarak kuruldu. Dünya mirası geçici listesine 2000’de alınan Cumalıkızık, "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu" dosyası ile dünya mirası asıl listesine girdi.
Birçok filme plato olan 700 yıllık Cumalıkızık köyünde UNESCO heyecanı yaşanıyor. Tarihi köy, 3 yıllık aday adaylığı sürecinin ardından dünya mirası listesine girmenin sevincini yaşıyor. Cumalıkızık Muhtarı Ahmet Kuş, “Çok mutluyuz. İnşallah bundan sonra daha fazla güzellik Cumalıkızık’ı bekliyor. Cumalıkızık hak ettiği yeri buldu. Cumalıkızık dünya mirası listesine girmeyi hak etmişti. Bu çok güzel bir duygu. Bundan sonra evlerimiz daha iyi restore olacak. Avrupa’dan gelen ziyaretçilerimizin ihtilaçlarını karşılayabilecek bir Cumalıkızık hayal ediyoruz” dedi.
Cumalıkızıklı kadınlar ise, “Köyümüzün dünya mirası listesine girmesi bizim için büyük bir gurur kaynağı. Dünyaca ünlü bir organizasyon tarafından koruma altında olduğunu bilmek güzel bir duygu. İnşallah köyümüze daha çok turist gelir” şeklinde konuştu.
(İHA)