ÇORUM (AA) - Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, tüketici haklarının gelişmesi ve korunmasında en önemli öğenin bilinçli, duyarlı ve sorumluluk sahibi bireyler olduğunu bildirdi.

Vali Kılıç, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, ülkeler arasındaki sınırların kalkması ve marka ürünlerin çoğalması ile üretim, pazarlama ve tüketim alanlarında ki gelişmelerin pazarın zayıf tarafını oluşturan tüketicilerin korunması kavramını gündeme getirdiğini vurgulayan Kılıç, tüm bu gelişmelerin özel bir hukuk dalı olan tüketici hukukunun doğmasına neden olduğunu kaydetti.

Tüketicinin korunması kavramının dünyada son yüzyılda önem kazandığına işaret eden Kılıç, "Bu konuda bizim de köklü geleneklerimiz bulunmaktadır. Örneğin 16. Yüzyılda II. Beyazıt devrine ait Bursa, İstanbul ve Edirne İhtisap Kanunnameleri dünya ve tüketici haklarını koruyan ilk kanun olarak bilinmektedir." ifadelerini kullandı.

Kılıç, 12. Yüzyılda Anadolu'da oldukça yaygın biçimde faaliyet gösteren Ahilik teşkilatının üretici kadar tüketicilerin de haklarını koruduğunu anımsatarak şunları kaydetti:

"Bugün dünya ülkelerinin, uygulamaya ve hakim kılmaya çalıştığı bu değerler, bin yıldır Anadolu da yaşayan ve yaşatılan hakim değerlerdir. Kültürümüzde ve köklü tarihimizde, üretimin her aşamasında sağlık ve kaliteye yönelik sözlü veya yazılı kurallar mevcuttur. Birleşmiş Milletler teşkilatı tarafından kabul edilen ve birçok ülkede kanunlarla koruma altına alınan tüketici hakları, İslam hukukunda kul hakkı olarak değerlendirilmektedir. Tüketici haklarının gelişmesinde ve korunmasında en önemli öğe bilinçli, duyarlı ve sorumluluk sahibi bireyler olduğu unutulmamalıdır. Sivil toplum örgütlerinin çalışmaları ve tek tek bireylerin sorumluluk ve duyarlılıkları bu konuda büyük önem taşımaktadır. Ayrıca tüketici haklarının geliştirilmesi ve korunması sadece tüketiciye değil, belli standartta ve kalitede mal ve hizmet üretimini sağlayan tacir ve esnafımızı da daha kaliteli ürün üretmeye teşvik ettiği gibi ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır."

Değişen tüketim alışkanlıkları ve gelişen alışveriş teknikleri karşısında tüketiciler haklarını arayabilmeleri için çeşitli düzenlemeler yapıldığına işaret eden Vali Kılıç, "Satıcı sağlayıcılardan satın aldıkları mal veya hizmete ait fatura, makbuz, satış fişi veya servis formu gibi belgeleri mutlaka almaları ve istenildiği takdirde ibraz edebilecek şekilde saklamaları gerekmektedir. Bu sebeple söz konusu belgelerin varlığı, hak arama yönteminin ilk aşamasına delil oluşturduğundan çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Kılıç, mesajının sonunda, "Tüketicinin korunmasına yönelik önemli görevler üstlenen Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına bu alanda fedakarca faaliyet gösteren bütün gönüllü tüketici örgütlerine teşekkür eder, hepimizin birer tüketici olduğundan hareketle tüm vatandaşlarımızın 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü'nü kutlarım." açıklamasında bulundu.