BAYBURT (AA) - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Zülkarni Özbek, günlük tuz tüketiminin 5 gramdan az olması gerektiğini ifade etti.

Özbek, Dünya Tuza Dikkat Haftası" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önerdiğini belirtti.

Bu miktarın yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlandığına dikkati çeken Özbek, "Sofra tuzunun yaklaşık yüzde 40'ı sodyumdur. Toplam 5 gram tuz yaklaşık 2 bin miligram sodyum içermektedir" ifadesini kullandı.

Özbek, Sağlık Bakanlığı tarafından Kasım 2011 yılından beri "Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı"nın yürütüldüğünü kaydederek, şöyle devam etti:

"Söz konusu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de Tuza Dikkat Haftası etkinlikleri yapılmaktadır. Her yıl belirlenen farklı bir tarihte gerçekleştirilen Dünya Tuza Dikkat Haftası, bu yıl 21-27 Mart arasında olacaktır. Bu yıl tema olarak daha önceki yıllara göre toplumda aşırı tuzun sağlığa etkileri konusunda farkındalığın biraz daha arttığı, farklı sektörlerde işbirliklerinin gerçekleştiği, yine de tükettiğimiz tuzun fazla olduğu vurgulanmış, özellikle farkında olmadan gıdalarla aldığımız gizli tuza dikkat etmemiz gerektiği belirtilmiş ve daha az tuzlu olan gıdaları tercih etmemiz önerilmiştir."

Dünyada birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de tuz tüketiminin hala fazla olduğuna işaret eden Özbek, bölgelere göre farklılık görülmekle birlikte günlük tüketimin genel olarak önerilenin 2,5-3,5 katı kadar olduğunu, günlük tuz tüketiminin 5 gramdan az olması gerektiğini kaydetti.