Amerikan Adli Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Reena Roy, Türkiye’de katıldığı ‘Katil Kim?” başlıklı konferansta olay yeri inceleme tekniklerini ve cinayetlerin perde arkası konusunda bilgi verdi. Roy, suç profillerinde cinsiyet değerlendirmesi yaparak, "Erkekler vahşi cinayetlerde daha çok görüldü" dedi.
Üsküdar Üniversitesi Şiddet Mücadele Araştırma Uygulama Merkezi (ŞİDAM) şiddet ve suçla mücadeleyi önleme faaliyetleri kapsamında ünlü Amerikan Adli Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Reena Roy’u konuk etti. 1983 yılından bu yana biyolojik delil içeren sayısız adli vakada görev almış, 150’den fazla davada tanıklık eden Prof. Dr. Reena Roy adli bilimler alanında çalışan uzman katılımcılarla ve öğrencilerle deneyimlerini paylaştı. Olay yeri incelemesi sırasında kullanılabilecek teknikler hakkında konuşan Prof. Roy, “ Cinayet çözerken biz de ‘katil kim?’ diye sorarak yola çıkıyoruz. Üniversitede olay yeri canlandırma çalışmalarımızı hem teorik hem de uygulamalı olarak yapıyoruz. Özellikle birçok öğrenci dizilerden ve filmlerden etkilenerek bu alana ilgi duyuyorlar. Hedefimiz profesyonel adli bilimciler yetiştirmek” diye konuştu.
Amerikan Adli Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Reena Roy konferans öncesi yaptığı açıklamada özellikle suç profillerinde cinsiyet dağılımında erkeklerin ön plana çıktığını belirtti. Prof. Roy, "Kadın mı? erkek mi?Benim incelediğim vakalarda genelde suçlular erkeklerdi. Çünkü ben daha çok vahşi cinayetler üzerinde çalışmalarımı sürdürdüm ender olarak şüpheli kadınların olduğu vakalarda vardı. Aslında erkekler vahşi cinayetlerde daha çok görüldü" dedi. Prof. Roy DNA bankalarının suç tespiti sırasında önemine dikkat çekerek şunları söyledi: " DNA Bankaları özellikle seri cinayetlerin, seri suçların seri tecavüz hatta seri hırsızlık gibi seri işlenen suçların teşhisinde çok önemli rol oynar. Çünkü siz olay mahallinden aldığınız örneklerle şüpheliyi teşhis edebilirsiniz. Bunları aynı kişinin bu suçu işlediğini tespit edebilirsiniz. Bu nedenle çok önemlidir. Örneğin seri tecavüz vakasında aldığınız sperm örneğinden DNA’dan bunu tespit ettiğinizde eşleştirmeyle aynı suçun aynı kişi tarafından işlendiğini ispatlamış olursunuz. Bu nedenle çok güçlü bir araçtır DNA Bankları. Olay yerindeki en önemli konu kanıtın düzgün toplanmasıdır. Bu nedenle kanıt toplama delil toplamak çok önemlidir."

"AKAN KAN YERDE KALMAZ"
Rektör Danışmanı Prof.Dr. Sevil Atasay da özellikle Türkiye’de DNA bankasının kurulma çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:"Bizim güzel bir deyimimizle akan kanın yerden kalmaması için adalete hizmet etmeke için bir kişiden bahsediyoruz. Bu arada DNA bankalarının Türkiye’de olmayışı bizi geriye düşürmüştür diye düşünüyorum. Dünyanın herhangi bir yerinde nasıl bir suç tipi işleniyorsa Türkiye’de de onu görmek doğaldır. Bazı suç tipleri öne çıkabilir. Şimdilerde çocuklara yönelik olan sorunların öne çıkıyor. Aslında bu duyarlılığın arttığını gösteren bir şeydir. Yoksa sayıca arttığından ziyade çünkü istatistiksel olarak güvenilir veriler yok.Bu da sadece çocuklarla ilgili kaçma,kaçırılma, tecavüz,taciz çok can yakan istemediğimiz olayların engellenmesinde sadece polis sorumlu değildir toplumun tüm öğeleri sorumludur."

KATİL NE DEMEK?
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan da ‘katil’ kelimesinin anlamına dikkat çekerek, “ Ben katil kelimesinin iki anlamının olduğunu biliyorum. Bir tanesi öldüren ikinci anlamı ise çekici kadın anlamına geliyor. Bakalım hangi katili bulacağız?" diye konuştu.

OLAY YERİNDE NASIL DELİL TOPLANIR?
Bir vakaya ilişkin olay yeri konusunda izlenebilecek yöntemler hakkında konuşan Roy, “ İki kişi biraraya geliyorsa mutlaka temas ve kanıt olur. Olay yerinde konu eğer silahlı yaralama ise merminin geldiği nokta, kanın sıçrama şekli, birden fazla mermi izi var ise önce hangisinin ateş edildiği gibi konular bizi çözüme götürebiliyor” dedi.
Konferansa gelen öğrencilerden bazıları Türkiye’nin suç profiline ilişkin, “Özellikle cinayet nasıl çözülür? Diye merak ettiğim için geldim. Bence bugün Türkiye’de en çok boşanma davaları ön planda” sözleri ile görüşlerini aktardılar.

PROF. DR. REENA ROY KİMDİR?
Amerikan Adli Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Reena Roy, 30 yıldır adli bilimler uzmanı olarak çalışmaktadır. 1983’den beri biyolojik delil içeren sayısız adli vakada görev almış Prof. Dr. Reena Roy, 150’den fazla davada tanıklık etmiştir. “Erkekler Ağlamaz” adlı filme de konu olan 3’lü cinayet vakasındaki gibi birçok vakada analizleri ve tanıklığı kritik rol oynamış olan Roy, Amerika Birleşik Devletleri polis kriminal laboratuvarlarında DNA delillerinin kullanılmasını sağlayan önderlerdendir. Karmaşık bilimsel konuları jüriye kolaylıkla açıklaması da “All She Wanted” adlı bir kitaba konu olmuştur. Amerikan Adli Bilimler Akademisi Üyesi’dir. Aynı zamanda Amerikan Kriminal Labaratuvar Direktörleri Derneği üyeliğini sürdürmektedir. Ek olarak Ulusal Adalet Enstitüsü’nün sponsorluğunda kurulan DNA Adli Teknik Çalışma Grubu’na da aktif olarak katılmıştır.
(İHA)