Şimdiler de ise en değerli markalar listesinde, teknoloji ve finans kuruluşlarını görmek mümkün hale geliyor. Türkiye’nin en değerli şirketleri listesi kapsamında da büyük çoğunluğun, dünyadakinin aksine teknoloji şirketlerinden değil de finans kuruluşlarından meydana geldiği dikkat çekiyor.

Bu haberimizde yayınlanan bilgiler ışığında meydana getirilen hem dünya genelinin hem de ülkemizin en değerli şirketlerinin detayları bir araya gelmiş olacak.

Dünyanın en büyük şirketleri listesi

İlk olarak dünyanın en değerli markaları ile başlamak gerekiyor. Listeye geçmeden önce belirtmek gerekirse söz konusu bu dünyanın en değerli markalar listesinin, HaberTekno makalesinden derlendiğini belirtmek gerekiyor.

Apple

Listenin ilk sırasında, uzun bir süredir olduğu gibi Amerikalı Apple markasını görmek mümkün oluyor.

Toplamda 182.8 milyar dolar geliri bulunduğu belirtilen Apple, listede Teknoloji kategorisi ile kendini göstermiş oluyor. Daha önce de belirtildiği gibi en değerli markalar listesi, dünya genelinde teknoloji şirketlerinden meydana geliyor. Bunun en iyi örneği de Apple oluyor.

Google

Dünyanın en çok gelir elde eden firmaları arasında, Apple’dan sonra Google ismini görmek mümkün oluyor. Aktarılan bilgilere göre Google, 132.1 milyar dolar gelire sahip ve aynı şekilde Teknoloji kategorisinde yer alıyor.

Microsoft

Üçüncü sırada ise uzun yıllardır birinci sırada kendini gösteren Microsoft ismi kendini belli ediyor. Yaklaşık olarak 104.9 milyar dolar geliri sahip olduğu belirtilen Microsoft, Teknoloji kategorisinde bulunuyor.

Facebook

Dördüncü sırada diğer markalar ile kıyaslandığında kuruluş yılı bakımından oldukça küçük olan Facebook ismi kendini gösteriyor. Aşağı yukarı 94.8 milyar dolar gelir elde etmeyi başaran sosyal medya devi Facebook, Teknoloji kategorisinde bulunuyor. Her ne kadar sosyal medya kavramını oluşturan bir internet girişimi olsa da teknoloji konusunda çok farklı çalışmalar da gerçekleştirmesi ile biliniyor. Bununla beraber WhatsApp ve Instagram gibi farklı platformları da bünyesinde bulundurduğunu belirtmekte fayda var.

Amazon

Listesinin beşinci sırasında, elektronik ticaret ile bilinen Amazon bulunuyor. Her ne kadar genel olarak elektronik ticaret ile bilinse de 70.9 milyar dolar gelir elde Amazon, alt yapı ve teknoloji çalışmaları da yapıyor. Amazon da listede Teknoloji şirketi olarak kendini gösteriyor.

Coca-Cola

Dünyanın en değerli markaları listesinin yedince sırasında, şimdiye kadar sıralanan markalardan farklı olarak bir içecek firması olan Coca-Cola ismi ile karşılaşılıyor. Ortalama 57.3 milyar dolar gelir elde eden Amerikalı şirket Coca-Cola, İçecek sektöründe aktif bir rol oynuyor ve listede de bu kategoride ismini bulunduruyor.

Samsung

Sekizinci sıradaki Güney Koreli isim Samsun, aktarılan bilgilere göre ortalama 47.6 milyar dolar gelir elde ediyor ve Teknoloji kategorisinde yer alıyor. Her ne kadar birçok farklı kategoride çalışmalar yapıyor olsa da Samsung, daha çok teknoloji alanındaki çalışmaları ile kendini dünyaya tanıtmayı başarmış oluyor.

Disney

Dokuzuncu sırada bir eğlence şirketi olan Disney bulunuyor. 47.5 milyar dolar geliri ile Eğlence kategorisinde yer alan Disney, yaptığı çalışmalar ile en değerli markalar arasında kendine yer etmeyi başarıyor.

Toyota

Bir diğer Uzak Doğu firması olan Toyota, 44.7 milyar dolar geliri ve Otomotiv kategorisi ile birlikte dünyanın en değerli firmaları listesinde onuncu sırada yer alıyor. Tahmin edilebileceği gibi Toyota, en çok otomobil modelleri ile bilinen bir şirket konumunda yer alıyor.

AT&T

Amerika Birleşik Devletleri’nde hizmet veren GSM operatörü AT&T, 41.9 milyar dolar geliri ve Telekomünikasyon kategorisi ile birlikte listenin 11. sırasında kendi ismini konumlandırmayı başarıyor.

McDonald's

41.4 milyar dolar geliri ile Restoran kategorisinde en değerli 12. Firma olmayı başaran McDonald’s, bilindiği gibi fast-food restoranları ile dünyanın pek çok farklı ülkesinde hizmet veriyor.

GE

GE yani General Electric 37.2 milyar dolar geliri Çok amaçlı kategorisi ile 13. sırada konumlanıyor. Ülkemizde de aktif çalışmalar gerçekleştiren General Electric, dünyanın en değerli isimleri arasında yer almayı başarıyor.

Mercedes-Benz

Alman otomotivi denildiği zaman ilk akla gelen isimlerin başında yer alan Mercedes-Benz, 34.4 milyar dolar geliri ile dünyanın en değerli markaları listesinde Otomotiv kategorisi ile 14. sırada yer alıyor.

Intel

Donanım dünyasının en başarılı çip üreticilerinden olan Amerikalı Intel firması, 34.1 milyar dolar geliri ve Teknoloji kategorisi ile listenin 15. sırasında kendine yer bulmayı başarıyor. Daha çok AMD ile rekabeti ile sektörün iki önemli firmasında birisi olarak biliniyor.

Louis Vuitton

16. sıraya gelindiği zaman ise kategoride de farklılaşma yaşanıyor ve bir hazır giyim markası olan Luis Vuitton ismi ile karşı karşıya geliniyor. 33.6 milyar dolar geliri ve Hazır/Lüks giyim kategorisi ile Luis Vuitton, dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alıyor.

Cisco

Cisco firması, en değerli şirketler listesinde 17. sırada bulunuyor ve açıklana bilgilere göre 32.4 milyar dolar gelirli Teknoloji şirketi olarak kendini göstermeyi başarıyor.

IBM

Her ne kadar günümüzde son tüketici ürünleri ile kendini göstermiyor olsa da IBM, elinde tuttuğu patentler ve kurumsal çalışmaları ile birlikte 32.1 milyar dolar gelir elde ediyor ve Teknoloji şirketleri arasında ilk 20’ye girmeyi başarıyor.

NIKE

Bir diğer hazır giyim markası olan Amerikalı Nike, 32 milyar dolar geliri ile en değerli firmalar arasında Hazır giyim kategorisi adı altında 21. sırada ismini göstermiş oluyor.

Verizon

Amerika Birleşik Devletleri’nin bir diğer GSM operatörü olan Verizon, listede ismini barındırıyor ve elde edilen bilgilere göre 31.4 milyar dolar gelir ile Telekomünikasyon kategorisinde 22. sırada yer alıyor.

BMW

Alman otomotiv devleri arasındaki bir diğer isim olan BMW, Mercedes-Benz kadar olmasa da en değerli markalar listesine girmeyi başarıyor ve 31.4 milyar dolar geliri ve Otomotiv kategorisi ile listesinin 23. sırasında yer alıyor.

Dünyanın en değerli şirketleri listesini tamamladıktan sonra, daha önce de belirtildiği gibi bu listesinin derlendiği Haber Tekno yazısından daha fazla detayı elde etmenizin mümkün olduğunu da belirtelim: https://www.habertekno.com/en-degerli-markalar-23897

Türkiye’nin en değerli markaları listesi

Dünya listesinden sonra ülkemizdeki markalara da değinmek gerekirse, daha önce de belirtildiği gibi daha çok finans kuruluşlarının ismi ile karşılaşılıyor.

THY & Türk Hava Yolları

Ülkemizin en önemli isimleri arasında yer alan Türk Hava Yolları, 2.42 milyar dolar geliri ve Ulaşım kategorisi ile Türkiye’nin en değerli şirketleri arasında zirvede yer alıyor.

Türk Telekom

THY sonrasında Türkiye’nin en değerli markaları listesinin ikinci sırasında 1.9 milyar dolar geliri ve Telekomünikasyon kategorisi ile Türk Telekom ismini görmek mümkün oluyor.

Turkcell

Ülkemizin önde gelen GSM operatörleri arasında yer alan Turkcell, 1.8 milyar dolar geliri ve Telekomünikasyon kategorisi ile listenin üçüncü sırasında kendine yer bulabiliyor.

Akbank

Türkiye’nin en değerli şirketleri listesinin dördüncü sırasında ise 1.6 milyar dolar ve Finans kategorisi ile Akbank ismini görmek mümkün oluyor.

Garanti Bankası

Bir diğer finans kuruluşu olan Garanti Bankası, 1.5 milyar dolar geliri ile birlikte ülkemizin en değerli şirketler listesi kapsamında beşinci sırada yer alıyor.

Ziraat Bankası

Akbank ve Garanti Bankası sonrasında, 1.4 milyar dolar gelir ve Finans kategorisi ile Ziraat Bankası kendini gösteriyor.

Türkiye İş Bankası

1.3 milyar dolarlık geliri ve Finans kategorisi ile birlikte Türkiye İş Bankası, listeye kendi ismini yazdırabiliyor.

Arçelik

Finans kuruluşlarından farklı olarak 1.2 milyar dolar geliri ve Beyaz Eşya kategorisi ile birlikte farklı bir isme rastlamak mümkün oluyor.

Yapı Kredi Bankası

Türkiye’nin en değerli 10 markası listesi kapsamında 937 milyon dolarlık geliri ile en son Finans kategorisi örneği de Yapı Kredi Bankası oluyor.

Ford Otosan

878 milyon dolar geliri ve Otomotiv kategorisi ile birlikte listenin onuncu sırasında, Ford Otosan ismi ile karşılaşmak mümkün oluyor.

Dünyanın ve Türkiye’nin en değerli şirketleri listesi ile ilgili son olarak belirtmek gerekirse, firmaların gelirleri an be an değişim gösterdiği için farklılaşmalar da her geçen gün farklılaşıyor. Ortalama elde edilen bilgiler ile birlikte, en azından şimdilik böyle bir somut listeyi bir araya getirmek mümkün hale geliyor. Keza söz konusu bu listeler de genel olarak 6 aylık ya da yıllık olarak yayınlanıyor.