SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - İsrail zulmü nedeniyle baskı, gözaltı, çatışma, ölüm ve gözyaşının bitmek bilmediği Filistin'de, genç gazeteciler, dünya kamuoyunun dikkatini, ülkelerinde yaşananlara çekmek için çaba gösteriyor.

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ), Gençlik ve Spor Bakanlığı, Filistin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Anadolu Ajansı (AA) iş birliğinde Samsun'da gerçekleştirilen Gençlik Medya Kapasite Geliştirme ve Eğitim Kampı'na katılan Filistinli genç gazeteciler, AA muhabirine, yaşadıkları coğrafyada görev yapmanın zorluklarını anlattı.

Kimi zaman İsrail askerlerinin kurşunlarına hedef olan, kimi zaman görevlerini yaparken darbedilen, fotoğraf makineleri, kameraları zorla ellerinden alınan basın mensupları, yaşadıkları baskıya rağmen Filistin halkının sesi olmayı sürdürmek için direniyor.

- "İsrail askerlerinin her alanda baskısı var"

Ulusal bir televizyon kanalında ve dergide muhabir olarak görev yapan Filistinli 25 yaşındaki Mohammad Awad, yaklaşık 9 yıldır mesleğin içinde olduğunu, gazetecilik mesleğinin zorluklarının yanı sıra İsrail askerlerinin hukuk tanımaz davranışlarına maruz kaldıklarını ifade etti.

Filistin'de birçok gazetecinin katledildiğine ya da hapislerde tutulduğuna işaret eden Awad, İsrail baskısının spor üzerinde de hissedildiğini aktardı.

Awad, şunları dile getirdi:

"İsrail askerlerinin her alanda baskısı var. Spor barışçıl bir şey olmasına rağmen İsrail bize bu hakkı vermemeye çalışıyor. Sporcularımızı ya gözaltına alıyor ya vurup öldürüyor ya da sakat bırakıyor. Bunu birkaç kere yaşadık. Spor olayları dışında stadyumlar vuruldu ve tamamen yıkıldı."

- Şehit kuzenlerini hem toprağa verdi hem haberini yaptı

Muhabir olarak spor müsabakaları dışında da haberleri takip ettiğini belirten Mohammad Awad, mesleğinde kendisi için en acı deneyimin, şehit olan üç kuzeninin cenazelerinin toprağa verilişini haberleştirmek olduğunu anlattı.

Bunun çok zor bir psikoloji olduğunu ifade eden Awad, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Kuzenim Jaafar Awad 2015 yılının Nisan ayında İsrail askerleri tarafından suçsuz yere gözaltına alınarak hapse atıldı. Burada kendisine verilen bir ilaç nedeniyle hapisten çıktıktan birkaç gün sonra şehit oldu. İş yerinden kuzenimin cenazesini takip etmek için görevlendirildim. Jaafar Awad'ın cenazesi sırasında yeni bir şehit haberi duyduk. Bu kişinin de kuzenim Ziad Awad olduğunu öğrendim. 6 ay sonra üçüncü kuzenim, jandarma olarak görev yapan İbrahim Awad şehit oldu."

- "Filistinlilerin de güzel yaşama hakkı var"

İsrail zulmü nedeni ile acı ve göz yaşının hakim olduğu Filistin topraklarında bu mesleği sürdürmenin zor olduğunu vurgulayan genç gazeteci, "Filistinli bir gazeteci olarak dünyaya Filistinlilerin yaşamı sevdiğini göstermek istiyorum. Filistinlilerin de güzel yaşama hakkı var. Ben bunun için çaba gösteriyorum." ifadelerini kullandı.

- "Biz sadece işimizi yapıyorduk ama hedef haline geliyoruz"

Awad ile aynı televizyon kanalında kameraman olarak görev yapan 30 yaşındaki Ahmad Abuzwied de yaklaşık 10 yıldır mesleğin içinde olduğunu söyledi.

Görevlerini yaparken İsrail askerlerinin hedefi olduklarını belirten Abuzwied, başından geçen bir olayı ise şöyle anlattı:

"Bir haberi takip için daha iyi görüntü almak adına boş bir binanın üçüncü katına çıktık. Bu sırada çekim yaptığımızı gören İsrail askerleri bize ateş etmeye başladı. Mermilerin bize geldiğini anlayınca yere yattık ve saatlerce böyle kaldık. Çünkü kafamızı çıkardığımızda ateş etmeyi sürdürüyorlardı. Biz sadece işimizi yapıyorduk ama hedef haline geliyoruz."

Filistin'de basın mensubu olarak en çok zorlandıkları noktalardan birinin de görevlerini yaparken ikilemde kalmak olduğuna işaret eden Abuzwied, görevlerini yapmakla İsrail askerlerinin gözaltına almaya çalıştığı bir çocuğu kurtarmak arasında kaldıklarını aktardı.

"İnsan olarak benim buna yardım etmem lazım ama işim fotoğraf çekmek, görüntü çekip haber iletmek. Bazen ortada kalıyorum, ne yapmam gerektiğini bilmiyorum." diyen Abuzwied, duygularını şöyle dile getirdi:

"İnsanlar da bize sanki yanlış yapmışız gibi bakıyor. İnsanlar fotoğraf ve görüntü çekmemizden çok o çocuğu kurtarmamız gerektiğini söylüyor. Filistinli olarak, insan olarak hem de gazeteci olarak düşünmem lazım. Bu bizim için ciddi bir sorumluluk."

Abuzwied, haberlere güvenlikleri için iki kişilik gruplar halinde gittiklerini kaydetti.