DÜZCE (AA) - Düzce Valisi Zülkif Dağlı, 12 Kasım 1999 Düzce depremine ilişkin, devletin ve milletin, bütün zor ve acılı günlerde olduğu gibi, bu felaketten sonra da birlik ve beraberlik halinde hareket ettiğini, yaraların sarılması ve yeniden yapılanma çalışmaları için olağanüstü bir gayret gösterdiğini bildirdi.

Dağlı, mesajında, depremin acısını ve hüznünü yüreklerinde yaşadıklarını belirtti.

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde il genelinde 980 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 3 bin 836 vatandaşın da yaralandığını anımsatan Dağlı, "Devletimiz ve milletimiz, bütün zor ve acılı günlerde olduğu gibi, bu felaketten sonra da, birlik ve beraberlik halinde hareket etmiş, yaraların sarılması ve yeniden yapılanma çalışmaları için olağanüstü bir gayret göstermiştir. İlimiz genelinde 6 bin 444 bina ağır hasar görerek yıkılmasına rağmen özel sektörün yaptıkları hariç kamu eliyle 16 binin üzerinde konut ve bunun yanında iş yerleri yapılmıştır. Yapılan yatırımlarla hizmetlerle devam eden projelerle Düzce ilimizin çehresi değişmiştir." ifadelerini kullandı.

Depremlerin her zaman olabileceğinin altını çizen Vali Dağlı, şunları kaydetti:

"Ülkemiz ve özellikle bölgemiz deprem riski altındadır ve biz bu gerçeği göz ardı etmeden şehirleşmek, yapılaşmak ve yaşamak zorundayız. Önemli olan bu depremlerde kayıplarımızı en aza indirmek için depremlere hazırlıklı olmalı ve içinde yaşadığımız binalarımızı buna göre yapılandırmalıyız. İnsanları öldürenin deprem değil, sağlıksız yapılan binalar olduğunu, binaların yapımında depremi mutlaka göz önünde bulundurmalıyız. Doğal afetlerde koordinasyonun, kurtarma çalışmalarının ne derece önemli olduğu da önemli bir husustur. Afet öncesinde alınan önlemlerin hayat kurtardığını unutmamalıyız. Depremle yaşamasını öğrenmek, yaşadığımız alandaki binaları depreme dayanıklı hale getirmek ve yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında teknolojiyi kullanarak tedbirlerimizi almalıyız." ifadelerini kullandı.

- "Yeniden yapılanmaya yönelik çok ciddi adımlar atıldı"

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de yayımladığı mesajda, kentin, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin ardından 12 Kasım 1999 tarihinde 7,2 büyüklüğünde bir başka depremle sarsıldığını hatırlattı.

Üç ay arayla yaşanan iki depremin gerçeklerle yüzleşmeye vesile olduğunu vurgulayan Keleş, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Aradan geçen 17 yıla rağmen acılarını hep birlikte yaşadığımız 12 Kasım 1999 depreminde, hepimiz derinden sarsıldık. Deprem gerçeği konusunda bilinçli olmak ve buna karşın fiziksel, sosyal ve ekonomik tedbirleri almak deprem tahribatlarını en aza indirir. Deprem sonrasında Düzce'de fiziksel değişimlere ve yıkımlara karşın yeniden yapılanmaya yönelik çok ciddi adımlar atıldı. Yeniden bir şehir oluşturma çabaları içinde uzun vadeli ciddi projeler geliştirildi ve uygulamaya geçirildi. Deprem tahribatının ardından ilk olarak insani tedbirler sonrasında kalıcı ve sürekli programlar için harekete geçildi. Buradaki temel çıkış noktası depremi unutmadan, deprem gerçeği altında bilinçli hareketle, bir şehri fiziksel olarak geliştirmek, kalkındırmak ve içinde yaşayan insanların huzurlu ve mutlu olabilmelerini sağlamaktır. Deprem bilinci ve tecrübesi içinde her türlü gelişmeyi sağlamak düşüncesi ve inancı içinde olduğumuzu da belirtmek isterim."