DÜZCE (AA) - Düzce İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, yağışların artmasıyla fazlaca görülen doğada yetişmiş mantarların zehirlenmelere neden olabildiğini belirterek, "Vatandaşlarımız doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeli. Doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarını tercih etmelidir." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, doğada yetişen mantarların üremesinde ve tüketimin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında artış olabileceğini belirtti.

Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenilmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebileceğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Etinin rengi, kokusu ve tadıyla bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır. Zehirlenme belirtileri olarak mantarda bulunan zehrin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabiliyor ve çeşitlilik gösterebiliyor. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor."

Vatandaşları uyaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeli. Doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarını tercih etmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Ancak bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir."

Yılmaz, Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nin zehirlenme konusunda 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunduğunu aktararak, ihtiyaç halinde bilgi almak isteyen vatandaşların "114" numaralı hattı arayabileceğini bildirdi.