Teminat mektubu ise borçlu kişinin muhataba karşı yüklendiği edimin yerine getirileceğini garanti etmek için banka tarafından lehtara verilen mektuptur.

E-Teminat Mektubu Yürürlüğe Girdi Mi?

11 Mayıs 2019 tarihli ResmiGazete’ de yayımlanan e-teminat mektubu günümüzde yürürlüktedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından ortak yürütülen bir çalışma ile hazırlanan e-teminat mektubu ile artık teminat mektupları elektronik ortama taşınmıştır. BİLGE sistemine gerekli entegrasyonu sağlanan bu sistem “Elektronik Teminat” modülünde gerçekleştirilmektedir.

Teminat Mektupları Artık Dijital

Elektronik ortama geçen teminat mektupları yeni düzenlemeyle birlikte anlaşmalı bankalar tarafından sadece elektronik ortamdan verilecektir. Daha önceden kağıt ve dosya olarak verilen teminat belgeleri işlemleri yine kağıt ortamında işlem görmeye devam edecektir. Ancak kağıt ve dosya ile verilen teminat mektubu kullanımı ileride Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen bir tarihte tamamen elektronik ortama geçecektir.

E-Teminat Mektubu Nasıl İşliyor?

E-teminat mektubu işleyiş bakımından banka, muhatap ve lehdar arasında gerçekleşmektedir. E-teminat mektubundan önce fiziksel olarak yani kağıt kullanılarak mektup alışverişi yapılmaktaydı. Bu durumda teminat mektubunu teslim alma, teslim etme, mektup teyidi, muhafaza etme, postalama gibi işlerle gereksiz zaman kaybı yaşanıyordu. Yeni sistemle beraber artık sistem;

  • Müşteri teminat mektubu talebini bankaya iletir.

  • Banka bilgileri sisteme girerek elektronik ortamda bir mektup düzenlenir. (Ancak muhatabın ETMP’ye üye olma şartı bulunmaktadır.)

  • Düzenlenen mektup eş zamanlı olarak KKB’ye iletilir.

  • KBB’den gelen mektup eş zamanlı olarak e-imza ile imzalanarak muhataba iletilir.

  • Mektup muhatap tarafından kabul edilerek aktif hale gelir.

  • Mektup kabul edilmezse iade/red süreci başlatılır.

E-Teminat Mektubunun Faydaları

E-teminat mektubunun avantajları arasında ilk sırayı zamandan tasarruf almaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu sistemden önce teminat mektubu hazırlanması ve transfer sürecinde çokça vakit kaybı yaşanmaktadır. Üstelik bu zaman kaybına ek teminat mektubunu düzgün şartlar altında muhafaza etmek gerekmekteydi. Ancak e-teminat mektubu sistemiyle artık zaman kaybı ve saklamada sıkıntı yaşamayacaksınız. Bunun dışında bu sistemin sağlayacağı bir diğer avantaj ise daha güvenilir olmasıdır. E-teminat mektubunun sahtesi olmaz ve mektubun kaybolması mümkün değildir. Bu da teminat işlemini daha güvenilir hale getirecektir. Bu sistemin bir diğer avantajı ise teyit işlemine gerek duyulmamasıdır. Ayrıca kırtasiye masrafının da olmayacağı bu sistemle birlikte doğaya da korunmaktadır.

E-Teminat Platformu Kullanımı

E-Teminat uygulamasından faydalanılabilmesi için muhatabın ve lehdarın sahip olması gereken bazı özellikler mevcuttur. Muhatap olarak adlandırılan teminat mektubunun düzenlenmesini talep eden kamu idaresi KKB Findeks üyeliğine sahip olmalıdır. Ayrıca muhatap Elektronik Teminat Mektubu Platformu (ETMP) üyesi de olmak zorundadır. Eğer bu iki üyeliğe sahip değilse e-teminat mektubu düzenlenemez. Lehdar yani lehine teminat mektubu hazırlanan tüzel veya gerçek kişilik ise KKB Findeks üyesi olmak zorundadır. E-teminat platformundan sadece Findeks üyeliği ile yararlanılabilmekle beraber lehdar teminat mektubunu banka bilgisi ile takip edebilecektir.

E-teminat mektubuuygulaması kamuda 21.02.2019 tarihinden itibaren gümrükler tarafından kullanılmaktadır. Pilot olarak seçilen gümrükler, Gümrük Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre belirli bir tarihten sonra kağıt ile gelen teminat mektuplarını kabul etmeyecektir. Pilot uygulamanın başarılı gerçekleşmesi sonrası kağıt ile teminat mektubu dönemi sona erecek ve bütün teminat mektubu işlemleri dijital ortama aktarılarak işlemler daha hızlı gerçekleştirilecektir.

Kaynak :http://www.bankahaberi.com