SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, okula yeni başlayacak çocuklar için ilk dönemlerin sıkıntılı bir süreç olduğunu belirterek, "Çocuklar, okula başlayarak yaşamlarının yeni bir aşamasına geçtikleri bu süreçte anne babasının desteğine ihtiyaç duyar." dedi.

Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni eğitim öğretim döneminde okula başlayacak çocukların kendilerine öz güven duymaları için okulun ilk günlerinde anne babalarının yanlarında olması gerektiğini söyledi.

Çocukların ilkokula başlamasının ebeveynleri için de zorlu bir süreç olduğuna işaret eden Kurtman Ersanlı, ''Okula yeni başlayacak çocuklar için ilk dönemler sıkıntılı bir süreçtir. Çocuklar, okula başlayarak yaşamlarının yeni bir aşamasına geçtikleri bu süreçte anne babasının desteğine ihtiyaç duyar. Özellikle okulun ilk günlerinde çocuklar, ısrarla anne babasından ayrılmak istemez. Bu süreçte okula ve arkadaşlarına alışana kadar anne babasını yanında görmek isteyebilir. Bu süreçte çocuğun yanında sınıfta belirli bir süre kalınabilir. '' değerlendirmesinde bulundu.

Okula başlayan 6-7 yaş arasındaki çocuklarda bu dönemin yeni korkuların da ortaya çıktığı bir dönem olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ersanlı, aklı oyunda olan çocuğun sınıf içinde kurallara uyması, sosyal ortama uyum sağlaması beklentisinin çocukta baskıyı artırdığını, bunun da korku ve endişeye yol açabileceğini vurguladı.

Ersanlı, daha fazla bilgi ve sosyal ortamlarla daha fazla yaşanmışlığın içinde kalan çocuğun gördüklerinin hepsini zihinsel olarak kavrayamayabileceği uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Akıl erdiremediği veya anlayamadığı bu bilinmezler, çocuğun korkularının oluşmasına ortam hazırlar. Bu dönemde çocuklara destek olunmalıdır. Ebeveynler çocuklarını önemsediğini, anladığını ve yanlarında olduklarını onlara hissettirmelidir. Bu tür davranışlar çocuklara iyi gelecek ve korkularının azalmasına yardımcı olacaktır. Ebeveynlerin okula yeni başlayan çocuğun henüz yaşamadan zihninde tasarladığı korkuların sönmesi için sabırlı ve kararlı bir tutum sergilemesi gerekiyor. Okulun ona kazandıracaklarını, evdeki durum ve ilişkileri açısında kayıplara yol açmayacağını çocuklara hissettirilmelidir."

Okula yeni başlayan çocuğun yanında birkaç günden fazla derse girilmesinin ise alışkanlık oluşturabileceğinin altını çizen Kurtman Ersanlı, ebeveynlere bu konuda dikkatli hareket etmeleri uyarısında bulundu.

Çocuğun okula gitmesi konusunda ailenin tüm bireylerinin tutarlı tutum takınması ve çocuğun cesaretlendirilmesinin önem taşıdığına değinen Ersanlı, "Çocukla her zaman açık ve anlaşılır tarzda konuşulmalıdır. Okula gitmek istemiyorsa açıkça bu korkusunun nedenleri ve endişeleri ortaya çıkarılmalı, kesinlikle aşağılayıcı ve küçük düşürücü tarzda konuşulmamalıdır. Sadece onun değil, her çocuğun bunu yaşayabileceği de çocuğa anlatılmalı. Okula alışıncaya kadar yanında olunacağı hissettirilmelidir.'' ifadelerini kullandı.