Sahil Güvenlik Komutanlığı, yasa dışı göçü önlemek amacıyla ‘Ege’de Umut Harekâtı’ başlattı. Denizde sürdürülen dev harekât, hava ve kara unsurlarıyla da destekleniyor.
Ortadoğu’da yaşanan savaş ortamı ve kriz, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine göçü tetikledi. 2011 yılında 345 göçmenin yakalandığı Ege’de 2014 yılında toplam 12 bin 884 göçmen yakalandı. Ege Denizi’nde 2015 yılının ilk 11 ayında ise (10 Kasım 2015 tarihi itibari ile) bu rakam bin 933 ayrı olayda 72 bin 456’ya ulaştı. Bu olayları organize ettikleri öne sürülen 106 kişi de yakalanarak adli mercilere teslim edildi. Bu süre içerisinde 169 göçmen ise umuda yolculukta yaşamını yitirdi. Sadece 2015 Ağustos ayında yakalanan göçmen sayısı 17 bin 309 olarak açıklandı. 6-10 Kasım tarihleri arasındaki 4 günde Sahil Güvenlik unsurları 34 olaya müdahale ederek, bin 264 göçmeni yakaladı.

EN ÇOK LASTİK BOT TERCİH EDİLİYOR
Göçmenler, umut yolculuğunda en çok lastik botları tercih ediyor. 2015 yılı içerisinde Sahil Güvenlik operasyonlarında bin 690 lastik bot, 111 fiber tekne, 56 özel yat, 5 balıkçı teknesi, 5 kuru yük gemisi göçmen kaçakçılığında kullanılırken tespit edildi. Göçmenlerin yasa dışı geçişlerinde en çok tercih ettikleri bölge ise Çanakkale’nin Ayvacık sahilleri oldu. Burada Yunanistan’ın Midilli adası ile aradaki mesafe sadece 5 mil. Bölgede uluslararası sular bulunmadığından Türk ve Yunan Sahil Güvenlik ekipleri, kendi bölgelerinde kalan 2,5 millik alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Kıyıdan 2,5 mil mesafede belirlenen orta hat, denize düşen göçmenleri kurtarmak için gerçekleştirilen ‘arama-kurtarma’ faaliyeti haricinde geçilmiyor.

EGE’DE UMUT HAREKÂTI
Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ege Denizi’nde bu yıl yüzde 400 oranında artış gösteren düzensiz göç faaliyetlerini önlemek amacıyla çeşitli önlemler aldı. Geçmişte yaşanan olaylar göz önüne alınarak, bölgenin ‘risk analizi’ yapıldı. Ardından da ‘Ege’de Umut Harekâtı’ için düğmeye basıldı. Ege’de düzenlenen dev harekât, 59 bot ve 2 arama kurtarma gemisi ile denizde, 9 helikopter, 2 uçak ile havada, 3 mobil radar ile karada sürdürülüyor. Yapılan takviyelerle harekâtta bin 300 personel görev alıyor. Tespit edilen kaçak geçişlerde, ilk temas botlarla sağlanıyor. Göçmenleri taşıyan botları durduran Sahil Güvenlik unsurları, botu yedekleyerek arama-kurtarma gemisine getiriyor. Eğer göçmenleri taşıyan botlar yeterince emniyetli değilse göçmenler Sahil Güvenlik botuna alınarak gemiye bu şekilde intikal ettiriliyor. Ardından da kıyıya çıkarılarak jandarma veya polis ekiplerine teslim ediliyor. Aynı anda birden fazla botla yapılan geçişlerde ise öncelik tehlikede olan bota veriliyor. Botun batma tehlikesi varsa ya da denize düşenler olursa ‘önleme’ faaliyeti askıya alınıp ‘arama-kurtarma’ faaliyeti başlatılıyor. Bu sayede can kaybı yaşanmadan göçmenlerin kıyıya çıkarılması amaçlanıyor.

BATMA TEHLİKESİ GEÇİREN BOTA MÜDAHALE
Ege Denizi’nde sürdürülen ‘Ege’de Umut Harekâtı’ kapsamında görev yapan 703 borda numaralı ‘TCSG UMUT’ arama kurtarma gemisi, operasyon esnasında İhlas Haber Ajansı muhabirlerini ağırladı. Sürdürülen faaliyetler kapsamında kaçak geçiş yapmak isteyen toplam 54 göçmenin yakalanışı da kameralarca kaydedildi. Tespit aşamasından karaya intikale kadar her anı kameralara yansıyan kurtarma operasyonunda, kıyıdan ayrıldıktan sonra su almaya başlayan ve içerisinde kadın ve çocukların da olduğu 54 göçmenin bulunduğu bota müdahale edildi. Sahil Güvenlik botu tarafından yedeklenerek ‘TCSG UMUT’ gemisine getirilen bot, içerisindekiler gemiye alındıktan sonra tamamen su alarak battı. Gemiye çıkarılan göçmenler ise hem yaşadıkları tehlikenin şokunu hem de yarım kalan yolculuğun hüznünü üzerlerinden atamadı. Giysileri ıslanan göçmenlerden bir kısmı yanlarında taşıdıkları kuru giysileri giyerken, diğerlerine de Sahil Güvenlik ekiplerince battaniye verildi. Göçmenler, daha sonra bölgede görevli Sahil Güvenlik botu ile Küçükkuyu’da karaya çıkarıldı. Bölgede başka bot ya da denize düşen kişi olup olmadığı Sahil Güvenlik uçak ve helikopterince kontrol edildi.
(İHA)