Son yıllarda Yurt dışında üniversite okumak öğrencilerin hayalini süslüyor. Onedu Yurtdışı Eğitim Danışmanlık’tan Emre Birol’dan aldığımız bilgilere göre özellikle son iki yıldır üniversite seçiminde uygun fiyatlı Avrupa ülkeleri öne çıkmaya başladı.Almanya’da devlet üniversitelerinin ücretsiz olması öğrencilerin üniversite hayallerini yurt dışında sürdürme imkanını kuvvetlendirmektedir. Bununla birlikte Polonya, Macaristan, Ukrayna gibi ülkelerde senelik 2000-3000 Euro ile dünya sıralamasında ilk 1000’de yer alan üniversitelerde eğitim alınabilmektedir. Türkiye’deki özel üniversite fiyatlarına bu gibi ülkelerde çok kaliteli bir eğitim alarak yurt dışı tecrübesi elde etmek mümkündür. Ayrıca öğreneceğiniz yabancı dilin ana dili seviyenize gelmesi de iş imkanları açısından elinizi bir hayli güçlendirecektir.

Hemen hemen her bölümü okuyabileceğiniz bu ülkelerde yalnızca lise diploması ile başvuru yapabileceğiniz ülkelerde bulunmaktadır. Macaristan, Ukrayna ve Polonya gibi ülkelerde eğitim alacakları okullara kayıt aşamasında İngilizce yeterlilik ve lise diploması sunarak eğitimlerine başlayabilirler.

İngilizce yeterliliği olmayan öğrenciler için tüm okullar belirli seviyelerde hazırlık sınıfı bulundurmaktadır. Öğrenciler öncelikle bu hazırlık sınıflarında İngilizcelerini geliştirerek daha sonra üniversitelerine devam edebilmektedirler. 1 dönemden 1.5 yıla kadar sürebilen bu hazırlık sınıflarının ardından başka bir yeterlilik sunma gereksinimi kalmaz.

Avrupa’da üniversitelerin bir diğer avantajı ise okulların bir kısmının 3 senede tamamlanabilmesi olarak gösterilmektedir. Bu sayede öğrenciler erken mezun olarak iş hayatına atılabilir ve kariyer planlaması yapabilirler. Öğrencilerin en çok tercih ettiği Avrupa şehirleri bu kıstas ile doğru orantılıdır. Örneğin Varşova ve Budapeşte son yıllarda öğrencilerin en çok tercih ettiği şehirler arasındadır. Bu şehirlerdeki merkez üniversitelerin bölümlerinin büyük bir kısmı 3 senede tamamlanabilmektedir.

Yine Avrupa’da en çok tercih edilen bölgeler arasında yer alan Almanya hem üniversite eğitiminin devlet üniversitelerinde ücretsiz olması hem de teknik alandaki üniversitelerin dünya standartlarında olması sebebiyle ekonomik olarak okunacak bölüm ve üniversiteler arasında önde gelmektedir.

İrlanda’da bu durum ise öğrencilerin çalışma izni sahibi olabilmesi sebebiyle yine ekonomik olarak gösterilebilmektedir. Üniversite fiyatları diğer ülkelerin üzerinde olsa dahi öğrenciler çalışma iznine sahip oldukları ve gelir elde edebildikleri için ekonomik bir üniversite tercihi İrlanda’da da yapılabilmektedir.