ÇORUM (AA) - Çorum'da çiftçilik yapan 41 yaşındaki Hacı Sevcan, 2 yıl önce geçirdiği iş kazası sonucu sağ elini kaybetmesine rağmen mücadelesinden vazgeçmeyerek, dönüm başına 13 ton soğan üretimi gerçekleştirmeyi başardı.

Merkeze bağlı Üyük köyünde çiftçilik yapan Sevcan, Türkiye'nin en kaliteli ve en verimli soğanını üretmek için çaba harcıyor. Yaklaşık 2 yıl önce makineye kaptırması sonucu sağ elini kaybeden Sevcan, azimle sürdürdüğü mücadelesi sonucu bu yıl dönüm başına 13 ton soğan üretimi gerçekleştirmeyi başardı.

Sevcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 25 yıldır soğan üretimi gerçekleştirdiğini, bilimsel üretim yapmak amacıyla son birkaç yıldır üniversitelerden destek aldığını söyledi.

Bu yıl kendisininkinin yanı sıra kiraladığı arazilerle 230 dönümlük alanda soğan ekimi gerçekleştirdiğini anlatan Sevcan, yaklaşık 2 bin ton soğan ürettiğini kaydetti.

Bu yıl dönüm başına 13 ton ürün aldığına dikkati çeken Sevcan, "Bu rekolte Çorum'da rekordur. Buna kesinlikle eminim. Türkiye genelinde de bu seviyede bir rekolte duymadım." ifadesini kullandı.

Türkiye'de soğan üretimi konusunda Polatlı'nın lider konumda olduğunu bildiren Sevcan, "Bu yıl aldığım verim ve rekolte ile Polatlı'yı geçtiğime inanıyorum. Çünkü bugüne kadar Türkiye'de böyle bir rekolte görülmedi." dedi.

- "Kolumu kaybettikten sonra herkes çiftçiliği bırakacağımı düşündü"

Başarılı olmasını işini sevmeye bağlayan Sevcan, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz işini severek bilinçli yapmalılar. Yoksa başarıyı elde etme şansları yok. Yaptığınız işi seveceksiniz. Ziraat mühendisleri gibi teknik konularda bilgim yok, anlaşmalı ziraat mühendisim de yok. İşimi sevdiğim için bu başarıyı elde ettim ve hedefime ulaştım. Üretim sırasında Selçuk Üniversitesine numune göndererek tahlil yaptırdım. Ziraat Fakültesinden bir akademisyen arayıp, ilgim ve mücadelem için bana teşekkür etti."

Sevcan, azmettikten sonra her şeyin üstesinden gelinebileceğini vurgulayarak, "2 yıl önce kaza sonucu sağ elimi kaybettim, protez kullanıyorum. Elimi kaybettikten sonra herkes çiftçiliği bırakacağımı düşündü ama ben vazgeçmedim, yılmadım, hayata küsmedim. Engelli bir üretici olarak en verimli ve en kaliteli soğan üretimini gerçekleştirme hayalimden hiçbir zaman vazgeçmedim. Bu yıl da başardım çok şükür." değerlendirmesinde bulundu.