KARABÜK (AA) - Endonezya Syiah Kuala Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Teuko Roli, 2004 yılında yaşanan Endonezya Banda Aceh Tsunamisi'ne ilişkin, "Türkiye, Singapur, Japonya ve İspanya bize çeşitli alanlarda büyük destekler verdi. Tsunamiden sonra etkileşim ve destek çok önemliydi" dedi.

Roli, Karabük Üniversitesi (KBÜ) İşletme, İktisat ve Yönetişim Kulübü tarafından üniversitenin Hamit Çepni Konferans Salonu'nda düzenlenen "Endonezya Banda Aceh Tsunamisi'nin ardından yeniden inşa ve toparlanma" konferansında yaptığı konuşmada, yaşanan tsunamide 200 binden fazla insanı kaybettiklerini, 139 bin bina ve 73 bin hektar alanın kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Yaraları yıllar geçmesine rağmen hala sarmaya çalıştıklarını anlatan Roli, "Tsunami, kıyı şeridi boyunca 800 kilometrelik bir alanda etkili oldu. Tsunami sonrası 4 yıl süreyle bir komisyon kuruldu. Komisyonun amacı Aceh'in yeniden inşası ve yardımlaşmayı sağlamak. Bu komisyonun yetkileri genişti, bu da hızlı karar alınıp uygulamasını sağlıyordu. Komisyon uluslararası birçok anlaşma yaptı. Zarar 4,9 milyar, bu kaybın yeniden inşası 7,1 milyar dolardı. Biz eskisinin yerine daha iyisini yapmak istedik bunun maliyeti ise 8,9 milyar dolardı" diye konuştu.

Maliyetin yüzde 37'sini hükümetleri, 36'sını şirketler ve 27'sini ise sivil toplum kuruluşlarının  karşıladığını belirten Roli, şöyle devam etti:

"Ülkeler bazında inceleyecek olursak Türkiye, Singapur, Japonya ve İspanya bize çeşitli alanlarda büyük destekler verdi. Tsunamiden sonra etkileşim ve destek çok önemliydi. İlk olarak bina sorununu çözmeye çalıştık çünkü barınma insanoğlunun en önemli sorunudur. Daha sonra arazileri belirledik. Sosyal, ekonomik yardımlar ve bu yardımların gerçekten ihtiyacı olan insanlara ulaştırılması için uğraşıldı."

"Toplum olarak gerçekten büyük bir afet ve büyük bir kayıp geçirdik" diyen Roli, "Tsunami sonrası okyanustan şehrimize bir gemi sürüklendi ve o gemi o kadar ağırdı ki onu hala kaldıramadık. Şu an şehrin ortasında durmakta. Ben Türkiye'ye ve Türk İnsanına yardımları için çok teşekkür ediyorum" dedi.