KASTAMONU (AA) - MEHMET TUĞCU - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, boru ve benzeri metal parçalarının sağlamlığı ve sızdırmazlığının kontrol edildiği endüstriyel röntgen makinelerinin dikkatsiz kullanımının büyük tehlike oluşturduğunu belirterek, "Endüstriyel röntgen makinesi kullanan birçok işçiye, ağır radyasyona maruz kalmaları nedeniyle organ kaybı veya kanser teşhisi konuluyor" dedi.

Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endüstriyel röntgen makinelerinin kullanımının gittikçe yaygınlaştığını, eğitimsizlik ve denetimsizlik nedeniyle cihazların iş ortamında bulunanlara da tehlike saçtığını savundu.

Röntgen makinelerinin çok güçlü radyoaktivite kapasitesine sahip olduğuna işaret eden Prof. Dr. Akdur, "Boru ve benzeri metal parçaların sağlamlığı ve sızdırmazlığının kontrol edildiği endüstriyel röntgen makinelerinin dikkatsiz kullanımı büyük tehlike oluşturuyor. Bunlar hastanelerde kullanılan röntgen makinelerinden çok daha güçlü. Makineleri kullananların çok ciddi önlemler alması ve alanda bu cihazı kullananın dışında kimsenin bulunmaması gerekiyor" diye konuştu. 

Prof. Dr. Akdur, röntgen makinelerinin ehliyetsiz ve bilinçsiz kişiler tarafından kullanıldığını öne sürerek, şunları kaydetti:

"Ciddi bir eğitimden geçmesi gereken ve çalışırken radyasyon dozimetresi taşıyarak maruziyetlerinin sürekli takip edilmesi gereken bu kişiler, önce kendi sağlıklarına sonra da çevredeki insanların sağlığına büyük zarar veriyor. Türkiye’de tıpkı kot taşlamasında çalışan işçiler de olduğu gibi kamuoyunca çok bilinmeyen bir felaket yaşanıyor. Endüstriyel röntgen makinesi kullanan birçok işçiye, ağır radyasyona maruz kalmaları nedeniyle organ kaybı veya kanser teşhisi konuluyor. Bu durumda da iş işten geçmiş oluyor. Konu tıp camiasında yeterince bilinmediği için olay hekimlerin de gözünden kaçıyor. Bu nedenle de gerekli ihbarlar yapılmıyor. Atom Enerjisi Kurumu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın konuyu acilen ele alarak bu cehalet ve cinayetin önüne bir an önce geçmesi gerekir."