ORDU (AA) - Engelliler Haftası kapsamında Ordu, Gümüşhane ve Artvin'de 95 engelli, bir günlük "temsili askerlik" heyecanı yaşadı.

Ordu İl Jandarma Komutanlığında engelliler için "temsili askerlik yemin töreni" düzenlendi.

Törende konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, "Biz asker milletiz. İçinde bulunduğumuz coğrafya, bunun böyle olmasını gerektiriyor. Gerekirse 'kadın, erkek, genç, yaşlı' demeden eli silah tutan herkesin, vatanı müdafaa için hazır olması icap ediyor." dedi.

Askerliğin yaşamda önemli yeri bulunduğuna dikkati çeken Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:

"Her Türk gencinin gönlünde asker olmak yatar. Gidemeyen gencimiz ise bunun burukluğunu yaşar. Genelkurmay Başkanlığının engelli vatandaşlarımıza yönelik bu uygulaması son derece yerinde bir karar. Askerliğini yapamayan engelli kardeşlerimiz sembolik de olsa bu üniformayı giyme hakkını elde ediyor. Bizler de bu ailelerin mutluluğunu, sevincini yaşamak, onların da her Türk vatandaşı gibi her türlü haktan faydalanma yetkilerinin bulunduğunun bilincinde olmalıyız. Bütün vatandaşlarımızın, engelli kardeşlerimize ve ailelerine destek vermeleri gerekir."

Konuşmaların ardından 54 engelli, künye ve terhis belgelerini alarak pasta kesti.

Törene Vali Balkanlıoğlu'nun yanı sıra İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Atamer Yeşil, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoruh, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Tevfik Noyan, Vali Yardımcısı Ahmed Akın Varıcıer, İl Emniyet Müdürü Caner Tayfur ile engelli aileleri katıldı.

- Gümüşhane

Torul İlçe Jandarma Komutanlığınca düzenlenen törene katılan engelliler, askeri kıyafetleriyle Türk bayrağı ve silahın bulunduğu masaya ellerini koyarak yemin etti.

Bir günlük temsili askerlik uygulamasına katılan herkese teşekkür eden İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Semih Bulut, Anayasa'da vatan hizmetinin "her Türk'ün hakkı ve ödevi" olarak tanımlandığını anımsattı.

Askerlik görevini yerine getiren her bireyin bunun haklı gururunu yaşadığını belirten Bulut, "Bugün sizlere, kısa da olsa askerlik görevini yapmanın gurur ve onurunu yaşatmaktan ve şanlı ordumuzun şerefli birer neferi olarak sizleri aramızda görmekten dolayı mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Tören, engelli askerlere terhis belgelerinin verilmesiyle sona erdi.

Bu arada, engelli ikiz kardeşler Murat ve Hamit Erzan, programa katılanların ilgi odağı oldu.

- Artvin

Artvin'de "temsili askerlik" eğitimi kapsamında da 27 engelli, askerlik heyecanı yaşadı.

25. Hudut Tugay Komutan Yardımcılığında düzenlenen törene Artvin Valisi Kemal Cirit, Garnizon Komutanı Piyade Albay Uğurcan Gençay, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Çelik, İl Emniyet Müdürü Ahmet Şengün, engelliler ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Vali Cirit, ülkenin zor bir süreçten geçtiğini belirterek, temsili de olsa askerlik yapan engellilerin manevi anlamda önemli bir görev yerine getirdiklerini söyledi.

Terör saldırılarında hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Cirit, "Her bir vatan evladı bu topraklar için canlarını seve seve vereceklerdir. Buradaki Mehmetçiklerimizin de aynı şekilde düşündüklerini biliyoruz. Başta Mehmetçiklerimiz ve aileleri olmak üzere ordumuzda görev yapan tüm askerlerimize, komuta kademesine, polisimize sağlıklı, uzun ömürler diliyorum." diye konuştu.

Garnizon Komutanı Albay Gençay da 27 engelli gencin "Her Türk asker doğar" sözünü en iyi şekilde yansıttığını, vatan sevgisinin hiçbir engel tanımayacağının en güzel örneğini sergilediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından engelliler yemin ederek terhis belgelerini aldı.

Vali Cirit ile askeri bölgeye fidan diken engelliler, aileleriyle duygulu anlar yaşadı.