AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - HÜLYA KARPUZCU - Amasya'nın Merzifon ilçesinde yaşayan Keriman Topal, kurduğu dernekle 20 yıldır engellilerin dertlerine derman olmaya çalışıyor.

Merzifon'da "Engellilerin Keriman ablası" olarak anılan Topal, iç mimari eğitimi almasına rağmen bu alanda çalışmak yerine engelliler için çalışmaya karar verdi.

Merzifon Engelliler Derneğini kuran Topal, engelliler için hayallerini ve planlarını tamamen değiştirdi.

Her sabah evdeki işlerini tamamladıktan sonra Merzifon Engelliler Derneğinin yolunu tutan Topal, dernekte engelli çocuklara neşe, ailelerine de umut aşılıyor.

Engellilerin rapor, ilaç, araç gibi ihtiyaçlarıyla ilgilenen Topal, 20 yıldır hem üzüntülerine hem de sevinçlerine ortak oluyor.

- "Onları mutlu etmek benim en büyük kazancım"

Evli ve 2 çocuk annesi Topal, kentteki tüm engellilerin yaşamına dokunmaya çalıştığını dile getirerek, "Geçmişte engelli bireyler ve aileleri toplumdan uzak, kendilerini soyutlayarak yaşıyordu. Şimdi ise hem devletin politikaları hem de bizim onlara ulaşmamız, ilgilenmemiz sayesinde sosyal hayata dahil oldular." dedi.

Derneğin bine yakın üyesi bulunduğunu, engellilerin gönüllerine girerek toplumun parçası olduklarını hissettirerek sosyal bireyler haline getirdiklerini anlatan Topal, şöyle devam etti:

"Engelli bireyler eskiden maddi sıkıntı nedeniyle zorluklar yaşıyordu. Şimdi ise devletin desteği inanılmaz fazla. Engelliler, yaşlılar, artık geleceğe umutla bakıyor. Eskiden engelliler saklanırken, aile bireyleri için bu kişilerin bakımını üslenmek ciddi sorun olurken, şimdi paylaşılamıyorlar. Biz de engellilerimizi devlet desteklerinden haberdar ediyoruz, rapor, eğitim, tekerlekli sandalye gibi ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenerek sıkıntılarına çözüm arıyoruz. Onları mutlu etmek benim en büyük kazancım."

Topal, engelli bireylerin mutluluğu için çaba gösterdiğini vurgulayarak, engellilerin gönlünde olmanın verdiği huzurun hiçbir şeyle kıyaslanamayacağının altını çizdi.

Herkesin engelli adayı olduğunu unutmaması gerektiğine dikkati çeken Topal, "Birilerine minik de olsa katkıda bulunmak çok anlamlı geliyor bana. Ben önceliğimi onları mutlu etmeye verdim. Bunu yaparken ailemi ve çocuklarımı ihmal ettiğimi düşünmüyorum. Hepsini bir arada başardığımı düşünüyorum. Eşime de bu süreçte bana destek olduğu için teşekkür ediyorum. Çocuklarım da sosyal sorumlulukla ilgili örnek olduysam, ne mutlu bana." ifadelerini kullandı.

- "O bizim her şeyimiz"

Bedensel engelli Hüsamettin Özsevinç ise Keriman Topal'ın Merzifon'da yaşayan tüm engellilerin "Keriman ablası" olduğuna işaret ederek, "Keriman ablanın, hiç kimsenin talebine olumsuz yanıt verdiğini görmedim. Her zaman engelli arkadaşların sıkıntılarını çözmeye çalıştı. O bizim önemli bir güç kaynağımız, o bizim her şeyimiz diyebilirim." diye konuştu.