AMASYA (AA) - Amasya'da "kaybolan eşya üzerinde tasarruf suçu" işlediği iddia edilen kişi, şikayetçiyle uzlaşmak için ihtiyaç sahibi bir engelliye tekerlekli sandalye aldı.

Kentte yaşayan M.K, kaybolan bir eşyasını kullandığı iddiasıyla B.D'den şikayetçi oldu. Şikayeti inceleyen Amasya Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu, olayın davaya dönüşmemesi için taraflarla görüşerek uzlaşmaya davet etti.

Cumhuriyet Savcısı Süleyman Polat ve uzlaştırmacı Kemal Kılıç, ayrı ayrı görüştüğü tarafları daha sonra bir araya getirdi. B.D'nin bir engelliye tekerlekli sandalye alma şartıyla uzlaşmaları önerisini M.K'nın da kabul etmesiyle dava açılmadan dosya kapandı.

Polat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Uzlaştırma Bürosunun mağdurların haklarının korunması ile faillerinin topluma kazandırılması maksadıyla kurulduğunu söyledi.

Mağdur ve failin özgür iradeleriyle uzlaşmayı kabul etmeleri halinde tarafsız üçüncü kişi, yani uzlaştırmacının sorunların çözümüne yönelik çalışmada bulunduğunu belirten Polat, "Uzlaşma, her açıdan toplum yararına yönelik bir iş. Hem adliyenin iş yükünü azaltıyor hem de bir kişinin ihtiyacı giderilmiş oluyor." dedi.

M.K. ve B.D. ile ilgili dosyanın uzlaşmaya tabi suçlar arasında olduğu için uzlaştırmacı Kılıç'a tevdi edildiğini dile getiren Polat, şunları kaydetti:

"Uzlaştırmacımız her iki tarafla görüşerek üçüncü bir şahıs yararına bir edim belirledi. Bu edim de ihtiyacı olan bir vatandaşa tekerlekli sandalye alınması olarak belirlendi. İki taraf da bu durumu kabul etti, tekerlekli sandalye alınarak ihtiyaç sahibi vatandaşımıza teslim edildi. Bu sayede hem dosyamız kapandı hem de toplum yararına bir iş yapmış olduk. Şüpheli, yaptığı işin pişmanlığına vararak, pişmanlığını bu şekilde güzel bir işe dönüştürdü."

Tekerlekli sandalye hediye edilen 42 yaşındaki Hatice Tokmak ise 2003 yılında ağaçtan düştüğünü, o günden beri yürüyemediğini anlattı.

Mevcut tekerlekli sandalyesinin kullanılmayacak hale geldiğini, yeni bir tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olduğuna işaret eden Tokmak, "Tekerlekli sandalye benim her şeyim. Evimde onunla dolaşıyorum, işlerimi yapmaya çalışıyorum. Adliyeden aradılar ve bana tekerlekli sandalye hediye edeceklerini söylediler. Çok mutlu oldum, Allah razı olsun, Rabbim de onları mutlu etsin. Bu sandalyeye çok ihtiyacım vardı." ifadelerini kullandı.