SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Eski çağlarda "kutsal zeytin" olarak adlandırılan ve içeriğindeki likopen maddesi nedeniyle birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen "güz yemişi"nin başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin diğer yörelerinde üretilebilmesi için çalışma başlatıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bağ Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik tarafından 5 yıl önce üniversitenin araştırma ve uygulama sahasında yetiştirilen meyvenin ülke genelinde yaygınlaştırılması sağlanacak.

Prof. Dr. Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "mucize yemiş" olarak da bilinen ve birçok hastalığın önlenmesinde etkili olan güz yemişinin, ülke genelinde yetiştirilmesini sağlayacaklarını söyledi. 

OMÜ Ziraat Fakültesinin araştırma ve uygulama sahasında iki dönümlük alanda güz yemişi yetiştirdiklerini ve hasadını yapmaya başladıklarını belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Eski çağlarda 'kutsal zeytin' olarak da adlandırılan güz yemişi, kışın yaprağını döken çok yıllık çalı ve ağaççık formunda bir bitki olup iğdegiller familyasında yer almaktadır. Anavatanı Çin, Pakistan, Hindistan, Japonya ve Kore'dir. Güz yemişi meyvelerinde domatese göre 18 kat daha fazla likopen maddesi vardır. Likopen, birçok kanser hastalığının önlenmesinde etkindir. Meyvenin içeriğindeki likopenin birçok kanser türünü önlemesinin yanında kalp sağlığına da iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere ülkemizin bütün yörelerinde bu meyveyi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz."

Güz yemişinin Asya'dan dünyaya yayıldığını, 1800'lü yıllarda Amerika ve İngiltere'ye taşındığını, 2000'li yılların başlarında ise Türkiye'ye getirildiğini vurgulayan Çelik, meyvenin Asya ülkelerinde halk hekimliği kapsamında yüzyıllardır kullanıldığına dikkati çekti.

- "Antibakteriyel meyve"

Güz yemişinin Türkiye için çok önemli olduğuna ve  tüketilmesi gerektiğine işaret eden Çelik, şunları söyledi:

"Güz yemişi, antibakteriyel bir meyvedir. Sağlık açısından son derece önemlidir. Başta prostat, pankreas kanseri gibi birçok kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Ayrıca kalp kaslarını güçlendiren ve kolesterolü düşüren bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren güz yemişi, hücrelerin yenilenmesini sağlamakta, erkek kısırlığına da iyi geldiği bilinmektedir. Biyoaktif bileşikler, esansiyel yağ asitleri, beta karoten, lutein, A, C ve E vitaminlerince zengindir . Güz yemişi taze meyve, meyve suyu, reçel, jöle, sos, kuru meyve olarak tüketilmektedir. Yaprak, kök ve çiçeklerinden ise ilaç sanayisinde yararlanılıyor."

Çelik, güz yemişinin çok hızlı ve kolay yetişen bir bitki olduğunu, Karadeniz Bölgesi'nde gelişiminin başarıyla sürdürüldüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

"Yetiştirildiği ülkelerde büyük ilgi gören ve ekonomik getirisi yüksek olan güz yemişinin üretimini yapmak için Samsun'da yetişmesini sağladık. Giresun, Ordu ve Rize'de de üretim sahaları kurduk. Vatandaşlarımızı bilgilendirerek sağlık açısından faydalarını ve ekonomik değerini anlatıyoruz. Ayrıca Sakarya, Bursa'da da üretim çalışmalarına başladık. Gelecek yıl ülkemizin birçok ilinde üretilmesini sağlayacağız."

Prof. Dr. Hüseyin Çelik, güz yemişinin eksi 40 dereceye kadar soğuğa ve kurak koşullara dayanan bir yapısı bulunduğunu dile getirerek, Türkiye'de alternatif ürünler içinde en kolay ve ekonomik yetiştirilebilecek bir meyve olduğunu anlattı.