GİRESUN (AA) - Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, fındık üreticilerine yönelik doğrudan gelir desteği ödemelerinin devam edeceğini söyledi.

Canikli, Giresun Ticaret Borsası (GTB) tarafından düzenlenen ''Lisanslı Depo Sistemi ve Spot Borsacılık İstişare Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, fındık üreticisine sağlanan desteklerin artarak devam ettiğini belirtti. 

Desteklerden birinin de doğrudan gelir desteği ödemeleri olduğunu vurgulayan Canikli, ''Bu destek devam edecek. Orada herhangi bir kesinti olmayacak. Bu önemli bir konu. Çok ciddi finansman desteğidir, bu fındık üreticisine. Destekle üreticiye aktarılan kaynak her yıl 1 milyar liraya yaklaşıyor. Giresun'a da yaklaşık 200 milyon lira bu kanalla para giriyor. Fındık üreticileri için çok ciddi kaynak. Devam edecek inşallah'' dedi.

Canikli, lisanslı deponun özellikle arz fazlası olacağı yıllarda önemli görev üstleneceğini kaydederek, şunları söyledi:

''Geldiğimiz noktada fındıkta bir söküm ihtiyacı kalmadığı görünüyor. Yani her sene fındığa olan talep artıyor. Ayrıca iklim şartları nedeniyle de rekoltelerde yüksek miktarlar yaşanmıyor. Fındığa olan talebin artması ve arz fazlasının olmaması nedeniyle bundan sonra fındık fiyatların çok aşağıya gelmesini beklemiyoruz. Belki bazı yıllarda arz fazlası olabilir ama o da tolere edilebilir. Lisanslı depoculuk da zaten onun için var. En azından arz fazlası dönemde Giresun'un fındığını yapılan lisanslı depo ile devreye girecektir."

Fındık fiyatının istikrar kazandığına dikkat çeken Canikli, şöyle konuştu:

"Biz öncelikle istikrarlı fiyat istiyoruz. Her yıl zikzak çizen, istikrarlı fiyat politikası çizmeye çalışıyoruz. Hem tüketici, hem sanayici, hem ihracatçı, hem de üretici fiyatın ne olacağını bilemiyordu. Ciddi anlamda da sıkıntıları beraberinde getiriyordu. 2002'de çiftçi neredeyse bahçeye girmeme noktasına gelmişti. Sonra yavaş yavaş bir trend yakalandı. Ondan taviz verilmedi. Bir noktaya da geldi. Bundan sonra da çok aşağıya gelmesini beklemiyoruz. Yine bu aralarda sürer. Bu dalgalanmalardan üreticimizin etkilenmemesi ve üreticimize de garantili bir kaynak aktarılmasını sağlamak adına da doğrudan gelir desteği ödemelerine devam edeceğiz."