ÇORUM (AA) - Çorum'da, hükümlülerin topluma yeniden kazandırılmaları ve meslek edinme çalışmaları kapsamında İŞKUR'dan hibe desteği alan 55 yaşındaki eski hükümlü, kendi iş yerini açarak bir kişiye de istihdam sağladı.

Geçtiğimiz yıllarda işlediği bir suçtan dolayı hapis cezası alan Mehmet Atar, bir süre cezaevinde yattıktan sonra denetimli serbestlik şartıyla tahliye edildi. Kalan cezasını, bir kamu kurumunun lokalinde çalışarak çeken Atar, kendi iş yerini açmak için Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Koruma Kurulu Başkanlığından yardım talebinde bulundu.

Talebi kabul edilen Atar için Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce hazırlanan proje, "Engelli ve Eski Hükümlü Kendi İşini Kurma Projesi" kapsamında değerlendirilmesi için İŞKUR'a sunuldu. Cezaevine girmeden önce seyyar köftecilik yapan Atar, projesinin onaylanmasının ardından lokanta açtı, bir kişiye de istihdam sağladı.

- Başsavcı ve kurul üyelerinden "Hayırlı olsun" ziyareti

Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, beraberinde İl Müftüsü Ahmet Akın, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yahya Çoban, İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan, Çorum Barosu Başkanı Altan Akpınar ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal'dan oluşan Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Koruma Kurulu üyeleriyle Atar'ın iş yerine "Hayırlı olsun" ziyaretinde bulundu.

Atar'ı tebrik eden Yurdagül ve beraberindekiler, projenin diğer hükümlülere de örnek olmasını diledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Atar da Başsavcı ve beraberindekilere yemek ikram etti.

- "Başvuru yapan herkese cevap verecek potansiyelimiz var"

Basşavcı Yurdagül, gazetecilere yaptığı açıklamada, ceza infaz sisteminin amaçlarından birinin de herhangi bir sebeple ceza infaz kurumuna düşmüş, hürriyetinden belli bir süre mahrum kalmış kişilerin sonraki hayatlarında topluma faydalı birer birey olarak hayatlarını idame ettirmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Atar'ın aldığı hibe ile iş yerini açtığına işaret eden Yurdagül, "Bizler de kendisine moral vermek ve destek olmak amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdik. Hükümlümüz aynı zamanda cezasının ikinci bölümünü kamuya yararlı bir işte çalışarak geçiriyor. İş yerinden arta kalan süresinde bir kamu kurumunun lokalinde benzer bir işi yaparak tamamlıyor. Kendisine bundan sonraki yaşamında hürriyetinin kısıtlanmadığı ailesinin geçimini helal rızıkla sağladığı bir hayat diliyoruz." dedi.

Çalışmalar kapsamında geçen yıldan itibaren maliyeti yaklaşık 150 bin lira olan 6 projenin hayata geçirildiğini, maliyeti 56 bin lira olan 2 projenin de hazırlık aşamasında olduğunu anlatan Yurdagül, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar Koruma Kurulu Başkanlığına yapılan hiçbir müracaatı boş çevirmedik. Burada amacımız hükümlüleri hem bireysel olarak rahatlatmak hem de yeniden suç işlemelerine neden olacak ekonomik ve sosyal şartları ortadan kaldırmaktır. Bize başvuru yapan herkese cevap verecek potansiyelimiz var. Devletimiz bu konuda kurumlarıyla güçlü bir yapıya sahip."