Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesi kapsamında yapılacak bağlantı yolları içerisinde kalan eski köprüler patlayıcı kullanılarak yıkıldı.
Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesinin bir ayağı niteliğinde olan Körfez Geçiş Köprüsü bağlantı yolları yapımı kapsamında, bağlantı yolları içerisinde kalan eski köprüler patlayıcı kullanılarak yıkıldı. Kocaeli’nin Gebze ve Dilovası ilçelereri sınırlarında bulunan 46320 ve 47500 numaralı köprüler emülisyon tipi patlayıcı yardımıyla havaya uçuruldu. Çalışmalar nedeniyle TEM otoyolundaki trafik akımı, İstanbul ve Ankara istikameti gişelerden D-100 karayoluna aktarılırdı. Patlamaların yapıldığı 00.00 ile 00.15 saatleri arasında ise hem TEM otoyolu hem de D-100 üzerindeki trafik güvenlik nedeniyle durduruldu. Karayolu üzerinde ve patlamaların yapıldığı alanın çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, patlama bölgesinde bulunan insanlar güvenliksiz bölgenin dışına çıkarıldı. 150 kilo emülisyon tipi patlayıcının kullanılarak havaya uçurulan köprüden geriye sadece toz bulutu kaldı.
Köprü saniyeler içerisinde yıkılırken patlama sonrası köprü enkazının toz bulutu etrafa saçıldı. Köprü enkazının gece başlayacak çalışma ile Pazar öğlen 12.00 saatleirnde kaldırılması ve yolun tekrar trafiğe açılması hedefleniyor.
Körfez Geçiş Köprüsü bağlantı yolu üzerinde ayakları kaldığı için patlatılan köprülerin 1979 yılında yapıldığı öğrenildi. 50 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde olan köprüler, Türkiye’de örnekleri sayılı kalan ve eski bir yöntem olan, ortası kolonsuz art germe yöntemiyle inşa edildiler.
(İHA)