ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Geçen yıl donun vurduğu fındığın az olması sebebiyle zor günler geçiren Karadenizli esnaf, ağustosun ilk haftasında başlayacak yeni sezon fındık hasadını beklemeye başladı.

Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaşanan zirai don sonrası başta küçük esnaf olmak üzere herkesin zor günler geçirdiğini belirterek, "Piyasada para akışı olmaması ve vatandaşımızın cebindeki paranın az olması esnafımıza direkt yansıdı" dedi. 

Esnafın 2014 ile 2015 yılının ilk 6 ayını çok zor geçirdiğini dile getiren Bostancıoğlu, birçok esnafın siftah yapamadan evine gittiğini söyledi. 

Bostancıoğlu, il genelinde birçok iş yerinin kapanma noktasına geldiğini savunarak, "Yüzlerce esnafımızın borcu var. Esnaf bu borcunu bir an önce ödemek istiyor. Kredi çeken esnaf, bunu ödeme yoluna gidecek. Bunun için de ağustos ayının ilk haftasında başlayacak fındık hasadını umutla bekliyoruz. Fındık inşallah bu yıl esnafımıza ilaç, yarasına merhem olacak" ifadesini kullandı. 

"Yeşil altın" olarak adlandırılan fındıktan beklentilerinin çok yüksek olduğunu kaydeden Bostancıoğlu, "Fındık bölgemiz adına her şey demek. Aileler fındık parasıyla çocuklarını evlendirecek. Okula gidecek çocukları için alışveriş yapacak. Bu nedenle fındık bizim için her şey demek. O olmayınca bizim için neredeyse hayat duruyor. Çok şükür bu sezon rekolte yüksek bekleniyor. Biraz olsun yüzümüz gülecek. Fındık bu yıl esnafın dertlerini belki bitirmeyecek ama yarasına merhem olacak. Buna yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

- "Fındık demek para ve bereket demek"

Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Adnan Keskin ise geçen yıl 2014 ürününde doğal afet yaşandığını hatırlatarak, "Bölgemiz adına çok büyük yıkımdı. Hiçbir fındık üreticisi emeğinin karşılığını alamamışken cebinden masraf etti" dedi.

Bunlara paralel olarak bütün işlerin olumsuz etkilendiğini anlatan Keskin, "Birçok düğün ertelendi. Bu da ister istemez kuyumcu esnafına olumsuz yansıdı" ifadesini kullandı.

Keskin, bu yıl çok güzel mahsul olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İnşallah fındık hasadının sonunda bol ürün karşılığında üretici mutlu olur. Yöre halkı ve esnaf hep birlikte bundan faydalanır. Biz kuyumcular olarak geçen yıla oranla daha güzel günler bekliyoruz. Biz de diğer esnaf gibi fındığın hasadını sabırsızlıkla bekliyoruz. Fındık demek para demek. Fındık demek bereket demek. İnanıyoruz ki bu paradan ve bereketten herkes fazlasıyla faydalanacaktır. Fındık bölgemizin vazgeçilmez tek akçesi. Biz bu yıl umutluyuz." diyerek sözlerini tamamladı.

- Esnaf yeni sezondan umutlu

Altınordu ilçesinin Şirinevler Mahallesi'nde bakkal işleten Yaşar Temel, geçen yıl fındığın az olması nedeniyle işlerinin azaldığını ifade ederek, "Özellikle veresiye alışveriş yapan müşterilerimizin sayısı arttı. Zaman zaman bu alacaklarımızı almakta sıkıntı yaşadık. Bu nedenle kendi ödemelerimiz de aksadı. İnşallah fındık pazara indikten sonra bunun esnafa olumlu yansıması olacak. Biz de bundan fazlasıyla yararlanacağız. Borcu olanlar borçlarını ödeyecek. Borcu olmayan ise daha fazla alışveriş yapacak" diye konuştu.

İbrahim Kılıç ise hazır mutfak işleri yaptıklarını anlatarak, "Fındığın az olmasıyla işlerimizde düşüş yaşandı. Özellikle yazın işlerimiz durma noktasına geldi. Şimdi önümüzde fındık hasadı var. Bu hasatla inşaat yapacak vatandaşların sayısının artmasını bekliyoruz. Hasat sonrası için aldığımız çok sayıda iş sözü var. Hem vatandaş hem de esnaf olarak fındık hasadının tamamlanarak pazara indirilmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.