KASTAMONU (AA) - Tosya Madeni Eşya ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Osman Kıbışoğlu, çıkartılan kanun ile esnafa verilen destek sayesinde çırak bulma sorunlarının çözüldüğünü belirtti.

Kıbışoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl çıkan 6764 sayılı Torba Kanunla Mesleki Eğitim Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kanununda yapılan değişiklikler sayesinde sanayi esnafının önemli kazanımlar sağladığını söyledi.

Kanun ile esnaf ve çalışanlara verilen desteklerin çırak sorununu sona erdirdiğini dile getiren Kıbışoğlu, "25 yıldır oto elektrikçiliği yapıyorum. 1983 yılında sanayide çırak olarak mesleğe başladım. O yıllarda her işletmede pek çok çırak olurdu. Daha sonra bu işlerde çalışan sayısı gittikçe azaldı. Sigorta ve maaşlar nedeniyle kan kaybı her geçen gün arttı." dedi.

Sanayide çalışan birçok ustanın zanaatının çırak bulamadığı için ölmek üzere olduğuna işaret eden Kıbışoğlu, "Kanun, bu zanaatları tekrar canlandırabilmek adına önemli. Tosya'da oto tamiri üzerine 172 işletme var. Hepsinin çırağa ihtiyacı vardı. Çırak bulamadığımız için işleri yetiştiremiyor, bu nedenle müşterilerimi kaybediyorduk." ifadesini kullandı.

Rıfat Kıran ise 30 yıldır ilçede oto tamirciliği yaptığını dile getirerek, "Çırak, kalifiye eleman bulmakta zorlanıyorduk. Geçen yıl devletimiz yeni bir kanun düzenlemesi ile bizleri çok rahatlattı. Ham maddi hem de sigorta olarak bizleri destekledi. Bu da yeni çıraklar gelmesinin yolunu açtı. Destekler sayesinde bu yıl 3 çırak kazandık. Çırakları yetiştirmeyi ve ileriye dönük kalifiye eleman ihtiyacımızı karşılamayı planlıyoruz." diye konuştu.