Bu hızlı büyüme uygun maliyetli ve daha fazla doğa dostu olan soğutma çözümlerine artan taleple ortaya çıkmış ve bu durum Kuzey Amerika, Suudi Arabistan ve Avustralya gibi sıcak ve kuru iklimlere sahip ülkeler için çok mantıklı olsa da bu tekniğin Türkiye gibi nem oranı yüksek ülkelerde kullanılmasının uygun olmadığına dair yanlış bir algı vardır.

Gerçekteyse, kullanımının zaman zaman kısıtlanmasını kabul ettiğimiz sürece, Türkiye'de evaporatif soğutmanın faydalı olması için birçok seçenek mevcut olup bu tekniğin kullanılabileceği iki ana durum vardır:

Hava şartlarının el verdiği zamanlarda, binanın ısı yükünün yüksek olduğu durumlarda mekanik soğutmayı tamamlamak ve dengelemek,

Mekanik soğutma sistemi kurulumunun yeterli olmadığı o sıcak yaz dönemlerinde kliması olmayan binalar için düşük maliyetli konforlu serinlik sağlamak.

Bu blogda, Türkiye'de evaporatif soğutma kullanımına ilişkin genel endişeleri giderecek ve gıda ya da içecek üretim tesisine sahipseniz ya da tesis yöneticisiyseniz bu sistemin neden tercih edilmesi gereken bir seçenek olduğunu anlatacağız.

Türkiye evaporatif soğutma için fazla nemli bir ülke değil mi?

Basitçe cevaplamak gerekirse, hayır, Türkiye evaporatif soğutmanın etkili bir biçimde çalışmasına engel olacak kadar nemli bir yer değildir ve aslında yılın %99’unda Türkiye evaporatif soğutma için mükemmel bir iklime sahiptir.

Sera gazı düzenlemelerinin artmasının yarattığı baskı ve iklim değişikliğindeki hızlı büyüme, uzun soluklu sürdürülebilir çözümleri her zamankinden daha önemli hale getiriyor.

Evaporatif soğutmanın fabrika ve üretim tesislerinden kullanılması size, çalışanlarınızı rahat ettirmeniz ve karbon ayak izinizi azaltmak için etkili ve düşük maliyetli çözümler sağlayacak ve aynı zamanda son kullanma tarihinden önce miadını doldurma ihtimali olan, maliyeti yüksek klima sistemlerine yatıracağınız parayı da en aza indirecektir.

Temel olarak, bütün seçeneklerinizi değerlendirmeden önce geleneksel bir klima sistemi seçmenizin sizin için bazı sonuçları olacaktır:

Önümüzdeki birkaç yıl içinde yasaklanması muhtemelen olan gazlara dayalı bir sisteme büyük miktarlarda paralar yatırmış olacak ve belki bu sistemi modifiye etmek ya da komple değiştirmek zorunda kalacaksınız.

Geleneksel klima için yapacağınız masraf, evaporatif soğutmaya kıyasla oldukça yüksek olmakla kalmayıp aynı zamanda kullanım alanınızın bir kısmına bile evaporatif soğutucu eklemiş olsanız dahi elektrik için %90’a kadar daha fazla ödeme yapmanız gerekecektir.

Evaporatif soğutucu ile ne kadar tasarruf edeceğinizi öğrenmek için bize ulaşınız. 

Geleneksel klimaların ihtiyaç duyduğu elektriğin çok küçük bir kısmını kullanan evaporatif soğutucular Türkiye ikliminde düzenli olarak 22℃ altında hava üretir. Aslında evaporatif soğutucular, soğutucu gazlara dayalı soğutma sistemlerine kıyasla %10 daha az elektrik harcar. 

Dış sıcaklığın, ünitenin ayarlanan sıcaklığından düşük olduğu durumlarda, sulu klima (https://springday.com.tr/sulu-klima/) soğutucu sistemi mekanik havalandırma sistemi olarak çalışacak ve yüksek sıcaklıklarda binadaki ağır havayı temiz havayla değiştirecektir.

Evaporatif soğutucunun birçok avantajı mevcuttur. Daha az enerji harcar, daha uygun fiyatlıdır ve kurulum ve bakımı daha basittir; soğutma işlemi için soğutucu gazlara ihtiyaç duymaz aynı zamanda hava filtresi görevi de görür ki bu da gıda üretim sektöründe oldukça önemli bir faktördür.

Neden gıda ve içecek üretim tesislerinde evaporatif soğutucu uygun bir seçenektir?

Gıda ve içecek endüstrisinin karşılaştığı zorluklardan en büyüğü, ki genelde görmezden gelinir, tesislerde iyi bir hava kalitesi elde edebilmektir. Konu iç mekân hava kalitesi olduğunda hava kirliliği ve insan rahatlığı olmak üzere iki önemli faktör vardır.

Tesislerdeki hava kirliliği insan sağlığına dışarıdaki kirlilik kadar risk teşkil eder. Yemek pişirme alanları ve üretim makinaları potansiyel olarak ciğerlere ve kalp damar sistemine zarar verebilecek çevre kirletici maddeler üretebildikleri için gıda üretim tesisleri, endüstrinin, muhtemelen yüksek riske sahip sektörlerinden biridir. Çevre kirletici maddeler iç mekân hava kirliliğini daha kötü duruma getirebilen mikrop ve dumanlarla birlikte ortaya çıkar ve eski durgun havayı yeniden dolaştıran geleneksel bir klima sistemi kullanılması halinde, gıda üretim sürecinin sterilliğini tehlikeye atabilir.

Özellikle yaz aylarında, gıda üretim tesislerindeki çalışma koşulları yüksek sıcaklıklar yüzünden oldukça zorlayıcı olabilir. NASA tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, insanın 22℃ derecenin üzerindeki her bir sıcaklık derecesi için verimliliğinin %3,6, 30℃ derece üzeri için %4,7 düştüğünü göstermektedir. Britanya Endüstriyel Tükenmişlik Kurulu tarafından gerçekleştirilen bir diğer çalışma ise hava sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında üretim veriminin daha düşük olduğunu ve hava sıcaklığının 20℃ üzerinde olduğu zamanlarda kazaların oluşma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Bu yüzden yukarıda bahsedilen zorluklarla baş etmek için evaporatif soğutucu mükemmel bir çözümdür. Gıda üretim tesislerinin serinliğe en çok ihtiyaç duydukları aylarda en iyi şekilde çalışmalarının yanı sıra hava filtreleme kapasiteleriyle daimî olarak temiz hava akışı yaratıp yüksek kaliteli hava sağlarlar.

Evaporatif soğutucular havayı dış çevreden çekerler bu sayede tesislere %100 temiz hava sağlarlar ve gelen havayı temizleyen UV su filtre sistemiyle donatılmış olup asılı toz ve polen partiküllerini temizlerken alg ve diğer su bakterilerine karşı koruma sağlarlar. Islak soğutma pedleri, suyu dolaştırarak hazneye atılan partikülleri hapseder.

Deneyimli ve bilgili bir evaporatif soğutucu sağlayıcısıyla (Springday Evaporatif Soğutucu ve Isıtma Sistemleri) çalışılması tesisinizin nem seviyesinin kontrol edilebilmesi ve gözlemlenebilmesi için gerekli önlemlerin alınmasına ve tesisinizin konfor seviyesinin yükseltilebilmesine ayrıca statik elektrik ve diğer nem hassaslık işlemlerinin kontrol edilmesine yardımcı olacaktır.

Şu anda evaporatif soğutucuyu kimler kullanıyor?

Evaporatif soğutma çözümlerini uygulamak için birlikte çalıştığımız bazı müşterilere örnek olarak Dardanel Konserve Ton Balığı verilebilir.

Dardanel enerji tasarruflu bir çözüm arıyordu. Springday Evaporatif soğutucu tüm beklentilerini karşıladı ve ihtiyaçlarına yönelik bir çözüm olduğunu kanıtladı.

Evaporatif soğutucu denemek isteyeceğiniz bir seçenek gibi görünüyor mu? Neden sitenizde ne kadar enerji tasarrufunu yapabileceğinizi basit ve kullanımı hızlı Evaporatif Soğutucu için bize ulaşmıyorsunuz ? http://springday.com.tr/