GİRESUN (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - ATAKAN ÇITLAK - Eynesil ilçesinde 5 haneli Gümüşçay Mahallesi sakinleri, evleri ile yol arasından geçen dere nedeniyle evlerine gitmekte zorluk yaşıyorlar.

Bölgede ağır geçen kış mevsimi dolayısıyla dereden geçmeyi göze alamayan mahalleli, bahar mevsimine kadar ilçe merkezinde yaşamayı tercih ediyor.

İlçeye bağlı Gümüşçay Mahallesinde yaşayan Sezai Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 hanenin yaşadığı mahalle ile yol arasından Topal Deresi'nin geçtiğini anlatarak, mahalle halkının evlerinden yola çıkmak istemeleri sırasında çoğu zaman sıkıntı yaşadığını söyledi.

Akciğer hastası olması dolayısıyla tedavi için sık sık ilçe merkezine gitmek durumunda kaldığını ve bu durumu nedeniyle dereden geçerken zorluk yaşadığını dile getiren Topal, kendisi dışında tüm mahallelinin kış mevsimini ilçe merkezinde geçirdiğini belirtti.

Topal, maddi imkansızlıklar nedeniyle eşi ile birlikte mahallede kaldıklarını ifade ederek, "20 senedir KOAH nedeniyle oksijen makinesine bağlı yaşıyorum. Yol konusunda bir köprünün olmayışı bize büyük sıkıntılar yaşatıyor. Dereden çizme ile geçmek zorunda kalıyoruz. İki ay oldu ve çarşıya inemedim, traş olamadım. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz' dedi.

- Çarşıdan alınan malzemeler ilkel teleferikle karşıya geçiriliyor

Mahallelinin dere üzerine kendi imkanları ile bir kaç kez köprü yaptığını ancak yaşanan taşkınlar nedeniyle bu köprülerin yıkıldığına dikkati çeken Topal, şu an çarşıdan alınan malzemelerini yine bir komşusunun kurduğu makara sistemiyle ilkel teleferikle karşıya geçirebildiklerini anlattı.

Topal, bölgede kış mevsiminin zorluklarını yaşadıklarını vurgulayarak, "Komşumun yaptığı teleferik sayesinde çarşıdan gelen malzemelerimizi karşıya geçirebiliyoruz.  Karşı halata astığımız eşyaları diğer taraftan bir başkası çekerek alıyor. Bu şekilde kolay bir yol bulmaya çalıştık. Komşum sağolsun elimizden tutuyor, başka da elimizden tutanımız yok" diye konuştu.

Hemşire emeklisi olan Topal'ın kız kardeşi Ayşe Öksüz ise sağlık problemleri dolayısıyla ağabeyini yalnız bırakamadığını söyledi. 

Kendisinin öğrencilik yıllarında bölgede aynı sorunların yaşandığını, aradan geçen uzun yıllara rağmen sıkıntıların hala sona ermediğini belirten Öksüz, "Ağabeyim KOAH hastası. Ona yardım etmek için her zaman yanındayım. Bazen hastalığı artıyor. Geçtiğimiz günlerde bir kriz geçirdi. Hemşire olmamdan kaynaklı müdahale edebildim. Ambulans çağıramadık. Çünkü geçebileceği bir yol yok. Yetkililerden buraya köprü yapılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.