Kayısının başkenti Malatya’da mevsimsiz meyve veren kayısı ağacı görenleri hayrete düşürdü. Temmuz aylarında hasadı biten kayısı ağacı Eylül ayının sonunda meyve vermeye devam etti.
Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Suçatı Mahallesi’nde her yıl Eylül ayının sonu veya Ekim ayının başlarında meyve veren kayısı ağacı görenleri şaşırtıyor.
Malatya’da Temmuz ayında kayısı hasadının tamamen bittiğini belirten Malatya Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Tursun, “15 yıldır her zaman bu aylarda bu kayısı ağacı meyve veriyor. Kayısının çeşidi bilinmiyor. Çekirdeği tatlı, kayısının da hafif mayhoş bir tadı var. Komşular ve yoldan geçen yolcular ağacı görünce hem şaşırıyorlar hem de gelip ağaçtan meyve alıyorlar. Biz bu çeşidin ne olduğunu nasıl olduğunu bilemiyoruz. Bunun dışında böyle bir ağacımız daha mevcut. Üreticilerimiz ile konuşurken bu ağaçtan bahsedildi, bizde geldik, ağacı bulduk ve yerinde gördük. Malatya bir kayısı ormanı. Dolayısıyla bu ormanın içerisinde çok fazla değişik çeşitler vardır. Üreticilerimiz ağaçları hakkında bilgiler verirlerse bunların çeşitleri hakkında da araştırma yapılabilir” şeklinde konuştu.
Malatya’da sofralık kayısının süresinin uzatılması konusunda bir çalışma yapılması gerektiğini de söyleyen Tursun, “Çok erkenci cinsten başlayarak, çok geç çeşitler ile bir çalışma yapılabilir. Bu ağaçta her yıl Eylül ayının sonunda ve Ekim ayının başında kayısı var zaten. 15 yıldır bilinen bir şey. Erkenci herhangi bir don meydana gelmediği sürece bu ürün daha da kalabilir. Bunun ile ilgili çalışmalar yapılması gerekiyor” diye konuştu.
(İHA)