GİRESUN (AA) - Eynesil ilçesine bağlı Ören beldesinde, kaybolmaya yüz tutan darı unu helvasının gün yüzüne çıkarılması amacıyla "Darı Unu Helva Şenliği" düzenlendi.

Ören Kültürünü Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği tarafından bir düğün salonunda gerçekleştirilen şenlikte, köy düğünlerinde ve cenazelerinde yapılarak halka dağıtılan ve kaybolmaya yüz tutan darı unu helvasının gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Büyük bakır tavalar içerisine koyulan darı unu ilk olarak yöre halkı tarafından kavruldu. Bir saat kavrulan darı ununun içerisine tereyağı, şerbet ve bal dökülerek helva haline getirilmesi sağlandı. Daha sonra darı unu helvası şenliğe katılan vatandaşların damak tadına sunuldu.

Dernek başkanı Aydın Çalışkan, burada yaptığı konuşmada, beldenin kültürel değerlerinin muhafaza edilebilmesi ve aslına uygun devam ettirilerek gelecek nesillere aktarılması amacıyla derneği kurduklarını anlattı.

Faaliyet olarak ilk etapta kaybolmaya yüz tutan darı unu helvasını gün yüzüne çıkarmak için şenlik düzenlediklerini belirten Çalışkan, geçmişten gelen değerlerin muhafazasının önemli olduğunu dile getirdi.

Çalışkan, "İstiyoruz ki darı unu helvamızı ve beldemizde sevilen simaları unutmayalım, unutturmayalım. Her yıl bir kez de olsa helva tavalarımızın etrafında buluşalım. Kutuplaşmaların meydana getirdiği dargınlık ve kırgınlıkları bir kenara itelim. Bölgemizde dedelerimizin bize miras olarak bıraktığı 'Ören' isminin ve imajının muhafazası için çaba sarf edelim" diye konuştu.