KASTAMONU (AA) - Abana ilçesinden Karadeniz'e dökülen Ezine Çayı'nda doğa ve yaban hayatının korunması için incelemede bulunuldu.

Abana Belediye Başkan Vekili Altan Erdoğan, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Orman Fakültesi yaban hayatı uzmanı araştırma görevlisi Özkan Evcin ve Abdullah Ugış, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü Şube Müdürü Yalçın Uyanık, doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Mehmet Şenol, ıslah çalışmaları devam eden Ezine Çayı'nı gezdi.

Evcin, incelemenin ardından AA muhabirine, yapılan çalışmanın alandaki canlı popülasyonuna zarar vermeyecek şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Çay yatağının özellikle kuş türleri açısından önemli olduğunu anlatan Evcin, şunları kaydetti:

"Abana'nın yüksek kesimlerinden gelerek, Karadeniz'le buluşan Ezine Çayı özellikle göç dönemlerinde birçok türe ev sahipliği yapmaktadır. Sadece kuşların değil su samurları gibi canlıların da bu alanda yaşaması, yaban hayatı açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle yapılan çalışmalarda çayın denize döküldüğü alanda kesinlikle ağır tahribatlardan kaçınılmalı. Bizler, bu konudaki görüşlerimizi bir rapor haline getirip ilgili birimlere aktaracağız."

Doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Mehmet Şenol da mart ve nisan ayı içinde yaklaşık 200 farklı kuş türünün Abana üzerinden göç yolculuğuna devam ettiğini belirtti.

Bunların bir kısmının dinlenmek için Ezine Çayı'na indiğine dikkati çeken Şenol, "Bu alan yılın her döneminde, özellikle göç süresince birçok kuş türünün uğrak yeri haline geldi. Bunların bir kısmı dinlenip göçüne devam ederken, bazıları da üreme yapmak için bu alanı tercih ediyor. Şu an 15-20 farklı tür çaydaki sazlıkların içinde üreme safhasında. Çay yatağının doğal dengeye zarar vermeyecek bir şekilde yürütülmesi ekolojik açıdan önemli." diye konuştu.