TRABZON (AA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nde ilk kez yurt dışından getirilen ve hastanın akrabası olmayan bir gönüllüden alınan kemik iliği, bir lösemi hastasına nakledildi.

Farabi Hastanesi'nde lösemi teşhisiyle tedavi gören Artvinli Ozan Yazar'a (21), bir süre önce hastanenin Kemik İliği Konseyi kararı gereğince kemik iliği nakledilmesi kararlaştırıldı. Bu kararın ardından Yazar'ın kardeş ve akrabaları arasında doku grubu uyumlu verici bulunması için araştırma yapıldı. Yazar ailesinde uygun kemik iliği bulunamayınca Kemik İliği Bankası aracılığıyla Türkiye genelinde ve uluslararası alanda Ozan Yazar için uygun kemik iliği arandı. 

Çalışmalar sonucu Almanya'nın Stuttgart kentindeki bir gönüllünün doku grubunun Yazar ile uyumlu olduğu belirlendi. Bu tespit üzerine gerekli girişimler yapılarak söz konusu gönüllünün kök hücreleri özel eğitimli kurye aracılığıyla Farabi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'ne getirildi.

Bu kök hücreler, hastanede yapılan araştırmanın ardından hastaya uyumlu olduğunun anlaşılması üzerine Yazar'a nakledildi. Almanya'dan gelen kemik iliği sayesinde sağlığına kavuşan Ozan Yazar ise taburcu edildi.

KTÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerinde bir çok hastaya ilik nakli yaptıklarını belirterek, "Genellikle akraba ya da kardeşten alınan iliklerin naklini yapıyorduk. Bu, bölgemizde yaptığımız ilk ilik nakli değil ancak ilk kez akraba olmayan bir gönüllüden alınan ve yurt dışından getirilen kemik iliğini bir hastamıza naklettik" dedi. 

Hasta Ozan Yazar'ın genel sağlık durumunun iyi olduğunu ve normal yaşantısını sürdüreceğini anlatan Sönmez, "Hastamızı taburcu ettik ve evine gitti. Sağılık durumu gayet iyi" diye konuştu.

Sönmez, ilik nakli konusunda vatandaşların duyarlı olmasını isteyerek, "Almanya’da 3 milyon, Türkiye’de 30 bin bağışlayıcı var. Ülkemizde de uygun ilik bulabilmemiz için bağışlayıcıların daha fazla olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.