BARTIN (AA) - YALÇIN ÇELEN - EMRE AYVAZ - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan eski Ulus İlçe Emniyet Amiri Levent Mustafaoğlu hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle hazırlanan iddianamede dikkati çeken detaylar yer aldı.

Bartın Cumhuriyet Başsavcısı tarafından hazırlanan ve Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 11 sayfalık iddianamede, Mustafaoğlu hakkında, TCK'nın "Anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309. maddesi uyarınca bir kez ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istenen davanın ilk duruşması 24 Nisan'da yapılacak.

Darbe girişimi gecesi Ulus İlçe Emniyet Amiri olarak görev yapan Mustafaoğlu'nun, polis memuru Yusuf Yavuz'u arayarak emniyete geçmesi ve silahlı nöbetçi çıkarması talimatı verdiği belirtilen iddianamede, talimat üzerine Yavuz'un emniyete geçtiği, komiser Muhammet Mertoğlu'nun da personele dolaptan otomatik silahları çıkartmaları yönünde talimat verdiği ifade edildi.

- "Buraya bir onbaşı atarlar, ona tabi oluruz"

Emniyet amirliğine gelen Mustafaoğlu'nun "Kaldırın bu silahları, savaş mı var sanki, görünmesin bu silahlar." talimatıyla Yavuz'un silahları alarak bina içerisine girdiği aktarılan iddianamede, şüphelinin, ''Herhalde bu sefer hallediyorlar ya da ele geçiriyorlar." sözleri üzerine polis memuru Yavuz'un, "Peki amirim, bu bir darbe ise ve biraz sonra jandarma kapıya dayanıp verin burayı derlerse ne yapacağız?' sorusuna, "Ulus İlçe Jandarma Komutanı Berker ile kardeşiz, birbirimize silah mı doğrultacağız, makul bir yolunu buluruz, direnmeyiz. Zaten onlar buraya bir onbaşı atarlar, biz de ona tabi oluruz, ben de ona uymak zorundayım." yanıtını verdiği kaydedildi.

İddianamede, tanık Yavuz'un, "Amirim ben kanımın son damlasına kadar çarpışacağım, direneceğim." demesi üzerine Mustafaoğlu'nun "sakin olup, mantıklı düşünmesi" gerektiğini söylediği aktarılarak, "Bu ne biçim darbe, böyle darbe mi olur? Hükümet ele geçirilmemiş, cumhurbaşkanı ele geçirilmemiş." dediği, orada bulunan komiser Mertoğlu'nun ise "Bu işin şakası yok. Uçaklarla bombalıyorlar, eğer bunlar ele geçirirlerse ülkeyi mahvedecekler. Moralim çok bozuk." ifadesini kullandığı anlatıldı.

- "Hangi darbede polis askere karşı koymuş"

Mustafaoğlu'nun, "Burada jandarma iyi, buradakilerle arkadaşız. Berker iyi çocuk, arkadaşımız, biz jandarmayla kardeşiz, onlarla çatışmaya girmeyiz. Gelirlerse içeriye alırız, teslim ederiz. İl emniyet müdürü bile 'direnin' diye bir emir vermedi, neye göre direneceğiz?" şeklindeki sözlerine yer verilen iddianamede, Mertoğlu'nun, "Böyle bir emre gerek yok, hükümet açıklaması olmadan içeri almayacağımızı kibar bir dille söyleyerek geri göndermeye çalışırız, direnirlerse biz de direnir, karşı koyarız." dediği ve şüpheli Mustafaoğlu'nun, "Hangi darbede polis askere karşı koymuş?" ifadelerine de "Bütün darbelerde hükümet teslim olduktan sonra polis teslim oldu, hükümet açıklaması olmadan polis teslim olmadı." diyerek karşılık verdiği aktarıldı.

İddianamede ayrıca, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığı tespit edilen şüpheli Mustafaoğlu'nun, emrinde çalışan polis memurlarının darbe girişimine mukavemet göstermesine engel olmaya çalıştığı belirtilerek, evinde yapılan aramalarda, FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonlarda gözaltına alınan emniyet mensuplarıyla ilgili yazılı ve görsel basında çıkan haber ve dokümanlar bulunduğu kaydedildi.