ZONGULDAK (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nü (FETÖ) darbe girişimi soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alınan eski Zonguldak Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak'ın, darbe girişiminden bir gün önce geldiği Zonguldak'ta geçirdiği 48 saate ilişkin bazı anlar güvenlik kameralarınca kaydedildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, FETÖ darbe girişimine yönelik soruşturma doğrultusunda Zonguldak'ta 2010-2014 yıllarında İl Emniyet Müdürlüğü yapan ve daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğünce emekli edilen Sazak'ın, darbe girişiminden bir gün önce kente gelerek bazı iş yerlerini ziyaret edişi güvenlik kameralarına yansıdı.

Görüntülerde, 14 Temmuz'da aracıyla kente gelen Sazak'ın ilk olarak FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan iş adamına ait manava gidişi ve 5 dakika kalmasının ardından Kuyumcular Çarşısı'na geçmesi yer alıyor.

Sazak ve daha önce özel kalem müdürlüğünü yapan Samsun'da görevli Komiser Sadettin Tospatlıoğlu'nun, bir süre buradaki iş yerlerini gezişi de kameralarca kaydedildi.

- Kafede görüşme

Daha sonra Kozlu ilçesindeki kafeye giden Sazak ve Tospatlıoğlu'nun, 14.00-17.00 saatlerinde bir süre yalnız sohbet etmelerinin ardından bazı kişilerle yaptığı görüşmeler de kameralarca görüntülendi.

Eski Emniyet Müdürü Sazak'ın 14 Temmuz günü saat 22.22'de otele giriş yapması, lobideki personelle sohbet etmesinin ardından odasına çıkışı da iş yerinin güvenlik kameralarına yansıdı. Sazak ile ilgili otelde herhangi bir kayıt oluşturulmaması dikkati çekti.

Darbe girişiminin olduğu gün de 13.40-14.57 saatlerinde Kuyumcular Çarşısı'nda görülen Sazak'ın, kamera saatine göre 18.27'de Kozlu'daki aynı kafeye geldiği görüntülerle tespit edildi. Sazak'ın, kameraya uzak bir masada daha önce bir araya geldiği kişilerle oturması ve 22.01'de oradan ayrılması da kameralarca kaydedildi.

- 16 Temmuz'da otelden ayrıldı

Eski emniyet müdürünün 16 Temmuz günü de otelde bir termik santralin müdür ve müdür yardımcısıyla görüştüğünü belirleyen ekipler, söz konusu kişilerin otele giriş yaptığına yönelik görüntülere de ulaştı. Görüntülere söz konusu kişilerin güvenlik kamerası olmayan restoran bölümüne geçmeleri ve daha sonra da otelden ayrılmaları da yansıdı.

Askeri kalkışmanın başarılı olması durumunda darbeciler tarafından ilin sözde valisi yapılacağı bilgisine ulaşılan Sazak'ın otelden aynı gün çıkış yaptığı tespit edildi.

Zonguldak Sulh Ceza Hakimliğince, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini engelleye teşebbüs etme" ve "Anayasal düzeni kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarına yönelik haklarında verilen gözaltı kararı doğrultusunda Sazak Ankara'da yakalanmış, Tospatlıoğlu'nun yakalanması için çalışma başlatılmıştı.