DÜZCE (AA) - Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "çatı yapılanması"na ilişkin soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 36'sı tutuklu, 18'i firari, 77 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan salonunda yapılan duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" ile suçlanan tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Davanın ikinci gününde 12 sanık savunma yaptı.

Dosya kapsamında 16 aydır tutuklu olan Erkan Karadeniz, savunmasında, hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirtti.

FETÖ ile iltisakı bulunan kurumlarda çalışmasının nedeninin sorulması üzerine Karadeniz, "O zamanlar cemaat denilen yapının yurtlarında, 'Devletin denetlediği yurt' rahatlığı ile çalıştım, yoksa çalışmazdım." dedi.

Mahkeme heyeti tarafından GSM hattından 1 yıl içerisinde 26 bin 117 kez örgütün gizli haberleşme sistemi olan ByLock'a giriş yapıldığı tespitinin sorulması üzerine Karadeniz, şunları iddia etti:

"Ben ByLock kullanmadım, kesinlikle kabul etmiyorum. Eylül ayında gözaltına alındığımda yapılan araştırmada telefonumda ByLock olmadığı ortaya çıkmıştı, sonraki aşamalarda ByLock olduğu söylendi. Mor Beyin listesinde yer almayı bekliyordum, ben de 30 bin kişi gibi, bir sonraki araştırmada Mor Beyin mağduru olacağımı düşünüyorum."

Heyet tarafından telefonunda kurulu olan ByLock programından 'yusuf8181' ID'si ile yapılan yazışmaları okunan Karadeniz, "Ben bu programı kullanmadım, okunan mesajları da bilmiyorum. Bana böyle mesaj gelmedi. Görüşme yaptığım söylenenler arasından 2 kişiyi tanıyorum, diğerlerini hiç tanımıyorum. Bir şekilde telefonumdan ByLock kullanıldıysa bilmiyorum." diye konuştu.

Diğer tutuklu sanık ve iddianamede 'Düzce'nin Arama Tarama Memuru(ATM)' olarak yer alan Ferhan Alp ise örgüt ile bağlantısı olduğunu bilmediği bir yurtta ekmek parası için müdür yardımcılığı yaptığını savundu.

Yaklaşık 4 ilde FETÖ ile bağlantılı olduğu tespit edilen yurtlarda yöneticilik yaptığı sorulan Alp, savunmasında, "Her yerde cemaat vardı, ben de il değiştirdim ama referans ile cemaat yurtlarında çalıştım. Bu yurtlar da devlet tarafından denetleniyordu. Cemaatin örgüt olduğunu duydum ve hemen bu yapıdan ayrıldım. Böyle bir örgütün emellerine alet olmamak için istifa ettim." diye aktardı.

Alp, hakkındaki, örgütün Düzce ATM'si iddialarının doğru olmadığını savundu.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "Gizli tanık ifadesi ve iddianamede yer aldığına göre bu "Arama Tarama Memurları"nın, Sulh Ceza Hakiminden daha yetkili olduğu anlaşılıyor. İl abisi ya da başka birine sormadan sohbete gelen kişilerin ve şüphelendiklerinin üstünü arıyormuş. Telefonların, bilgisayarların içinde sıkıntılı bir şey olup olmadığına bakıyormuş. Bu konuda ne diyorsun?" sorusunu yöneltti.

Soru üzerine Ferhan Alp, şöyle cevap verdi:

"Bir kişinin ATM olabilmesi için örgüte çok yakın olması gerektiği belirtiliyor. Benim cemaatte öyle bir geçmişim yok. Bu katmanda olabilmek için ayrıca cemaatin tüm katmanlarını bilmek gerekiyormuş, benim öyle bir durumum da yok. Bunları kabul etmiyorum. Yargılamalarda hedef şaşırtılıyor, masumlar cezalandırılıyor, asıl işi yapanlar ortada yok. Ayrıca ben eşimle görücü usulü ile evlendim. İddianamenin 25. sayfasında 'Yönetici abiler cemaat içindeki ablalarla evlenir' yazıyor, benim görücü usulü evlenmem dikkate değer bir durumdur."

Tutuklu bulunduğu Erzurum E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile mahkemeye katılan Gürbüz Atmaca ise 11 aydır tutuklu olduğunu dile getirdi.

Çalıştığı yurdun müdürünün söylemi üzerine Google Player üzerinden telefonuna ByLock kurduğunu anlatan Atmaca, şunları söyledi:

"Öğrenci takip ve reklam-bilgilendirmelerin bu program üzerinden yapılacağı söylendikten sonra ben de telefonuma ByLock yükledim. 2-3 ay telefonumda kurulu kaldı, ben de 2-3 kez giriş yaptım. Buradan okulla alakalı, dini günlerle alakalı paylaşımlar yapıldı. 3 ay sonra da telefonumdan kaldırdığımı hatırlıyorum."

Mahkeme heyeti, diğer tutuklu ve tutuksuz sanıkların savunmalarını yapmaları için duruşmayı yarına erteledi.

- İddianameden

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin ildeki çatı yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 36'sı tutuklu, 18'i firari 77 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamalarıyla 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.