ORDU (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Fındık hasadının sahil ve orta kesimde tamamlanmasının ardından yüzde 30 oranında fındık pazara inmiş durumda" dedi. 

Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinin başında gelen fındığın hasat döneminin büyük oranda tamamlandığını söyledi. 

Sadece yüksek rakımlı bölgelerde hasadın devam ettiğini belirten Soydan, hasadı tamamlayan üreticilerin fındığını evinde bekletmek yerine ya satmayı ya da emanete bırakmayı tercih ettiğini dile getirdi.

Soydan, özellikle sahil ve orta kesimdeki üreticilerin fındığını hızla pazara indirdiğine işaret ederek, "Maalesef geçmiş yıllarda olduğu gibi üreticilerimiz bilinçsiz ve düşüncesiz şekilde davranarak fındığını evinin bir köşesinde bekletmek yerine satmayı veya emanete bırakmayı tercih ediyor" diye konuştu. 

Üreticilerin bu huyundan vazgeçmemesinden dolayı fındık fiyatının günden güne eridiğini ifade eden Soydan, "Bu konuda bir kez daha çağrı yapıyoruz. Lütfen kimse fındığını emanete bırakmasın ya da ihtiyacı kadar fındık satsın" ifadesini kullandı. 

Fındığı en çok gurbetten gelen üreticilerin sattığını ve emanete bıraktığını kaydeden Soydan, "Bu üreticilerimiz maalesef gerçek üreticinin de alın terine saygı göstermemektedir. Üreticilerimizin öncelikle kendi emeğine kendisi sahip çıkması gerekiyor. Fiyatın arz talebe göre şekillendiği piyasada herkesin kendi önlemini almasını bekliyoruz" dedi.

Soydan, fındık hasadının sahil ve orta kesimde tamamlanmasının ardından yüzde 30 oranında fındığın pazara indiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu rakam oldukça yüksek. Zaten tüccarların depolarındaki fındığı gördüğümüzde rakamın ne denli fazla olduğunu görebiliyoruz. Tüccar artık aldığı fındığı deposuna sığdıramamış durumda. Deponun dışına da yığma yapmış. Bu tablo aslında bize her şeyi anlatıyor. Üzülerek söyleyebiliriz ki üretici bu şekilde davranmaya devam ederse fındık fiyatı daha da düşebilir. Her şey üreticinin elinde. Aksi durumda bütün üretici kesimi kaybedecek. Kazanan yine başkaları olacak."

Soydan, bütün üreticileri fındık fiyatı karşısında birlik ve beraberlik içinde olmaya davet ettiklerini sözlerine ekledi.