ORDU (AA) - Serbest piyasada geçen sezon 22 liraya kadar yükselen kabuklu fındığın fiyatı, yeni sezonun açılmasıyla 11 liraya düştü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sezon zirai don nedeniyle serbest piyasada fiyatı rekor üstüne rekor kıran fındığın, yeni sezonla yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Yeni sezonda serbest piyasada 12,50 liradan başlayan fiyatın halen düştüğünü dile getiren Soydan, endişeyle ve çaresiz şekilde fındık fiyatında yaşanan düşüşü izlediklerini belirtti.

Soydan, her gün fiyatta düşüş tereddütü içerisinde olduklarına dikkati çekerek, "Biz fiyatların yukarı doğru çıkacağını düşünürken, aksine fiyatlar günden güne düşüyor" dedi.

Yaşanan tablonun üreticiyi çok tedirgin ettiğini kaydeden Soydan, "Üreticimiz şu anda mağdur olmuştur. Serbest piyasada oluşan fiyat beklentilerimizin çok altında. Geçen sezon 22 liraya kadar yükselen fındık fiyatının, aradan geçen 2-3 aylık süre içerisinde 11 liraya kadar düşmesi çok üzücü" diye konuştu.

Soydan, serbest piyasada fındık manavlarının kendilerine göre fiyat belirlediklerini savunarak, "Bu çok yanlış. Fındığın fiyatını bu kadar aşağı düşürmek kimsenin hakkı olamaz. Bu üreticinin alın terine, emeğine yazık" ifadelerini kullandı. 

- "Emanete verilen fındık fiyatı düşürüyor"

Üretici tarafından tüccarlara çok miktarda emanet fındık verildiğini anlatan Soydan, bunun da fiyatın düşmesinde ekili olduğunu söyledi.

Soydan, üreticilerin bu konuda hassas davranmalarını isteyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu günlerde özellikle emanete fındık bırakılma oranları çok yüksek. Bundan başka arz ve talebin dışında aşırı miktarda fındık pazara iniyor. Bu iniş de fındık fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Fındık çok fazla inince manavlar da çok rahat hareket edebiliyor. Biz artık bu fiyatın 11 liranın altına düşmesini istemiyoruz. Aksine yukarı doğru çıkmasını istiyoruz. Bizim beklentimiz fiyatın bir an önce 15 liraya çıkması. Çünkü üretici ürününün neredeyse yarısını çalıştırdığı işçiye verdi. Bu sezon maliyetler çok yüksekti. Fiyatın 11 liranın altına düşmesi durumunda üreticimiz çok mağduriyet yaşar. Fındık konusunda her kesimin desteğini bekliyoruz. Lütfen kimse verilen emekleri görmezden gelmesin."

Soydan, fiyatın daha da düşmemesi için ziraat odaları olarak ellerinde geleni yapmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.