ORDU (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Fındık fiyatının düşmesiyle bundan her kesimin zararı olacaktır, eğer fındık fiyatı yükselirse bundan herkes kazanacaktır" dedi. 

Soydan, katıldığı bir program sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık fiyatlarında yaşanan düşüşü değerlendirdi. 

Piyasada fındık fiyatlarının oturmamasından dolayı, sezona 12,50 liradan başlayan fındık fiyatının son günlerde 10 lira seviyelerine kadar düştüğünü söyleyen Soydan, pazarda gelişi güzel fındık fiyatı olduğuna dikkat çekerek, üreticilerin fiyat beklentisinin 15 lira olduğunu vurguladı.

Soydan, üreticinin fındık fiyatlarından dolayı mağdur olduğunu da ifade ederek, “Fındık sezona 12,50 liradan başladı ama bugünlerde fiyatlarda düşüş yaşanıyor. Bu düşüşün sebebi de fiyatların tam olarak oturmamasından kaynaklanıyor. Pazarda gelişi güzel bir fiyat oluşuyor. Bundan dolayı da üreticimiz mağdur oluyor. Bizim üreticiler olarak beklentimiz 15 liradır. Bunun altındaki fiyat binlerce üreticinin zararınadır" dedi.

"Fındık fiyatının düşmesiyle bundan her kesimin zararı olacaktır, eğer fındık fiyatı yükselirse bundan herkes kazanacaktır" diyen Soydan, üreticilerin pazara yoğun olarak fındık indirdiğini de hatırlatarak, "Bugünlerde pazara dengesiz bir fındık inişi var. Tabii alıcılarda bunu görüyor. Bu da bir nevi fındık fiyatlarının aşağıya düşmesine neden oluyor. Fındık üreticilerin artık bundan sonra kontrollü hareket etmesi gerekiyor. Özellikle eylül ayı çok önemlidir. Serbest piyasada fiyatın arz ve talebe göre şekillendiği bilinmelidir. Üretici kontrollü olarak pazara fındık indirirse, fiyatlarda bir yükselme olacaktır” diye konuştu.

Arslan Soydan, fındık fiyatının düşmesiyle ilgili siyasilerin de elini taşın altına koymalarını isteyerek, "Siyasilerin ve sivil toplum kuruluşları artık elini taşın altına koyarak, üreticiye sahip çıkması gerekiyor. TZOB olarak biz bir yere kadar sahip çıkabiliriz. Burada en büyük sorumluluk siyasilere düşüyor. Siyasilerimizin fındık fiyatını hak ettiği yere çıkartması gerekiyor" ifadesini kullandı. 

Soydan, fındık fiyatını aşağıya çekmek isteyen kesimlerin oyunlarının bozulması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti.

"Üreticilerimiz sahipsiz olmamalı. Siyasilerimizin üreticilere sahip çıkması gerekiyor. Ankara’da üreticilerimizin hakkı aranmalı. Kanunsa kanun, yasa ise yasa. Bir şekilde siyasilerimizin üreticilerimizin fiyat sorununu ortadan kaldırması gerekir. Biz artık siyasilerimizin de devreye girip, fındık fiyatlarının hak ettiği yere, üreticilerinin beklentisini karşılayacak seviyelere çıkmasını istiyoruz."

Arslan Soydan, fındık fiyatının hak ettiği seviyelere çıkana kadar mücadelelerini vereceklerini sözlerine ekledi.