ORDU (AA) - Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, "Fındıktaki tekelleşmenin önüne geçmek için somut adımlar atılmalıdır." dedi.

Başkan Kibar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Karadeniz ekonomisinin can damarı olan fındığa sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet tarihinin en düşük rekoltesinin bu yıl gerçekleştiğini iddia eden Kibar, fındık fiyatlarında yaşanan düşeşe karşın hükümetin müdahale alımı yapması gerektiğini belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından fındığa sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Kibar, "Üreticilerimiz, artık açıklama duymaktan bunalmış durumda. Fındıktaki tekelleşmenin önüne geçmek için somut adımlar atılmalı ve hazine adına 50 ile 100 bin ton arası fındık alımının yapılması şart oldu. Devletimizin böyle bir hazırlık içerisinde olduğunun duyulması bile fiyatları tatmin olunacak seviyelere çıkarabilir." diye konuştu.

Fındık fiyatlarının düşmesinin tek sebebinin tekelleşme olduğunu ileri süren Kibar, şunları kaydetti:

"Hükümet, tekelleşme oyununa müdahale etmelidir ve üreticilerimizin mağdur edilmesine seyirci kalmamalıdır. Bugün hükümetimiz, müdahale alımı konusunda bir hamle yapsa, 'Şu kurumu yetkilendiriyorum ve piyasadan 14 liradan 50 bin ton fındık alacak' dese emin olun tekelci firma, fiyatları hemen yükseltip 20 bin ton fındık alınmasına bile müsaade etmez. Bu sene ürün yok. Talebin karşılanması mümkün değil. Üreticilerimiz dar boğazda. Bölgemiz ekonomisi can çekişiyor."